Die Vlaamse laag bestaat voorlopig uit drie tegemoetkomingen: de bestaande Vlaamse zorgverzekering, het nieuwe basisondersteuningsbudget (BOB) voor personen met een handicap en de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB). De drie premies zijn samen jaarlijks goed voor een bedrag van 700 miljoen euro.

Het mag misschien zo niet heten, maar Vlaanderen zet een duidelijke stap naar een eigen sociale zekerheid. De Vlaamse Sociale Bescherming wordt ook een huis met verschillende kamers. Met het decreet wordt onder meer de bestaande zorgeverzekering (het jaarlijkse bedrag van 50 of 25 euro) voortgezet. Door die verzekering kunnen zwaar zorgbehoevenden een maandelijkse tegemoetkoming krijgen in hun niet-medische kosten.

Verder is er ook een kamer voor het basisondersteuningsbudget (BOB), het forfaitaire bedrag van 300 euro per maand, voor bepaalde personen met een handicap. Ook de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) - de premie voor 65-plussers die in 2017 naar Vlaanderen komt - is in de Vlaamse Sociale Bescherming geschoven.

Tweede fase

De zorgkassen die de zorgverzekering uitvoeren, zullen vanaf 2017 ook de THAB uitbetalen. De tegemoetkomingen worden uitgekeerd via de zorgkassen, die nu ook al de zorgverzekering organiseren.

Volgens minister van Welzijn Jo Vandeurzen zullen met de drie tegemoetkomingen jaarlijks 350.000 mensen financieel bijgestaan worden in hun zorgnood. Jaarlijks gaat het om een bedrag van meer dan 700 miljoen euro.

Vandeurzen: "Deze eerste pijlers van onze Vlaamse Sociale Bescherming helpen mensen om hun zorg betaalbaar te houden en helpen te vermijden dat zorgkosten tot armoede leiden". Het gaat ook nog maar om de eerste fase. In een tweede fase wordt de financiering van de ouderenzorg, de thuiszorg, de revalidatie en de pyschiatrische verzorgingstehuizen herbekeken. Bedoeling is om ook in die sectoren te werken met persoonsvolgende financiering waarbij het budget bepaald wordt op basis van de noden van de persoon. (Belga/TE)

Meer informatie is terug te vinden op www.socialebescherming.be

Die Vlaamse laag bestaat voorlopig uit drie tegemoetkomingen: de bestaande Vlaamse zorgverzekering, het nieuwe basisondersteuningsbudget (BOB) voor personen met een handicap en de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB). De drie premies zijn samen jaarlijks goed voor een bedrag van 700 miljoen euro.Het mag misschien zo niet heten, maar Vlaanderen zet een duidelijke stap naar een eigen sociale zekerheid. De Vlaamse Sociale Bescherming wordt ook een huis met verschillende kamers. Met het decreet wordt onder meer de bestaande zorgeverzekering (het jaarlijkse bedrag van 50 of 25 euro) voortgezet. Door die verzekering kunnen zwaar zorgbehoevenden een maandelijkse tegemoetkoming krijgen in hun niet-medische kosten. Verder is er ook een kamer voor het basisondersteuningsbudget (BOB), het forfaitaire bedrag van 300 euro per maand, voor bepaalde personen met een handicap. Ook de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) - de premie voor 65-plussers die in 2017 naar Vlaanderen komt - is in de Vlaamse Sociale Bescherming geschoven. De zorgkassen die de zorgverzekering uitvoeren, zullen vanaf 2017 ook de THAB uitbetalen. De tegemoetkomingen worden uitgekeerd via de zorgkassen, die nu ook al de zorgverzekering organiseren. Volgens minister van Welzijn Jo Vandeurzen zullen met de drie tegemoetkomingen jaarlijks 350.000 mensen financieel bijgestaan worden in hun zorgnood. Jaarlijks gaat het om een bedrag van meer dan 700 miljoen euro. Vandeurzen: "Deze eerste pijlers van onze Vlaamse Sociale Bescherming helpen mensen om hun zorg betaalbaar te houden en helpen te vermijden dat zorgkosten tot armoede leiden". Het gaat ook nog maar om de eerste fase. In een tweede fase wordt de financiering van de ouderenzorg, de thuiszorg, de revalidatie en de pyschiatrische verzorgingstehuizen herbekeken. Bedoeling is om ook in die sectoren te werken met persoonsvolgende financiering waarbij het budget bepaald wordt op basis van de noden van de persoon. (Belga/TE)