Het Vlaams parlement houdt woensdag een actualiteitsdebat over de uitlatingen van minister Geert Bourgeois. Open Vld, Groen, LDD en Vlaams Belang willen de minister op de rooster leggen. In een interview met De Standaard en Het Nieuwsblad liet Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois weten dat N-VA bij de verkiezingen van 2014 wil inzetten op volledige Vlaamse autonomie. De partij denkt dat ze CD&V en Open Vld zal kunnen overtuigen om mee te gaan in dat verhaal.

De oppositiepartijen stellen daarom openlijk vragen bij de wil van regeringspartij N-VA om de zesde staatshervorming nog uit te voeren. "Voor ons is het duidelijk dat N-VA daar geen zin meer in heeft", zegt Sas van Rouveroij, fractieleider van Open Vld in het Vlaams parlement. "Elke partij heeft het recht om over de verkiezingen van 2014 te zeggen wat ze wil, maar dit gaat over de huidige legislatuur, over de komende dertien maanden."

'Zeer angstaanjagend' (Groen)

Ook Groen heeft grote vragen bij het functioneren van de minister. "Dit is zeer angstaanjagend", zegt fractieleider Elisabeth Meuleman. "Wij weten nog niet wat de gevolgen hiervan zullen zijn."

Van Rouveroij gelooft niet dat Geert Bourgeois cavalier seul speelde in zijn interview. "Dit is duidelijk een partijstandpunt", stelt hij. "N-VA houdt CD&V en sp.a (de andere regeringspartijen, red.) in de tang."

Vlaams minister-president Kris Peeters bevindt zich momenteel in Canada. Die missie loopt woensdag af. (Belga/TE)

Het Vlaams parlement houdt woensdag een actualiteitsdebat over de uitlatingen van minister Geert Bourgeois. Open Vld, Groen, LDD en Vlaams Belang willen de minister op de rooster leggen. In een interview met De Standaard en Het Nieuwsblad liet Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois weten dat N-VA bij de verkiezingen van 2014 wil inzetten op volledige Vlaamse autonomie. De partij denkt dat ze CD&V en Open Vld zal kunnen overtuigen om mee te gaan in dat verhaal. De oppositiepartijen stellen daarom openlijk vragen bij de wil van regeringspartij N-VA om de zesde staatshervorming nog uit te voeren. "Voor ons is het duidelijk dat N-VA daar geen zin meer in heeft", zegt Sas van Rouveroij, fractieleider van Open Vld in het Vlaams parlement. "Elke partij heeft het recht om over de verkiezingen van 2014 te zeggen wat ze wil, maar dit gaat over de huidige legislatuur, over de komende dertien maanden." 'Zeer angstaanjagend' (Groen) Ook Groen heeft grote vragen bij het functioneren van de minister. "Dit is zeer angstaanjagend", zegt fractieleider Elisabeth Meuleman. "Wij weten nog niet wat de gevolgen hiervan zullen zijn." Van Rouveroij gelooft niet dat Geert Bourgeois cavalier seul speelde in zijn interview. "Dit is duidelijk een partijstandpunt", stelt hij. "N-VA houdt CD&V en sp.a (de andere regeringspartijen, red.) in de tang." Vlaams minister-president Kris Peeters bevindt zich momenteel in Canada. Die missie loopt woensdag af. (Belga/TE)