Stemtesten en stemwijzers, waarmee je je politieke opvattingen kunt aftoetsen aan die van de partijen, zijn een veelgebruikt instrument bij verkiezingen. Vaak staan die stemtesten maar voor korte tijd online. Jammer, vindt de Kracht van je Stem, de educatieve dienst van het Vlaams Parlement. Voor leerkrachten kan zo'n test een interessante hefboom zijn om het te hebben over politiek en politieke stellingen.

Daarom ging de Kracht van Je Stem op zoek naar een manier om de Stemtest uit 2014 om te vormen tot een permanente en educatieve stemtest. 'Met deze stemtest hebben leraren en leerlingen nu permanent een educatieve tool ter beschikking om in de klas te werken rond het partijpolitieke landschap in Vlaanderen', zegt parlementsvoorzitter Jan Peumans.

De Educatieve Stemtest vergelijkt de politieke opvattingen van de gebruiker met die van de partijen in het parlement aan de hand van stellingen. Zo kom je te weten welke partijen nauw aansluiten bij jouw overtuiging en welke daar juist het verst van afstaan. Verder bevat de stemtest uitleg over moeilijke woorden en legt professor Kris Deschouwer (VUB) in filmpjes uit waar de verschillende politieke partijen voor staan.

De Educatieve Stemtest is terug te vinden op: www.educatievestemtest.be. (BELGA/JVL)

Stemtesten en stemwijzers, waarmee je je politieke opvattingen kunt aftoetsen aan die van de partijen, zijn een veelgebruikt instrument bij verkiezingen. Vaak staan die stemtesten maar voor korte tijd online. Jammer, vindt de Kracht van je Stem, de educatieve dienst van het Vlaams Parlement. Voor leerkrachten kan zo'n test een interessante hefboom zijn om het te hebben over politiek en politieke stellingen.Daarom ging de Kracht van Je Stem op zoek naar een manier om de Stemtest uit 2014 om te vormen tot een permanente en educatieve stemtest. 'Met deze stemtest hebben leraren en leerlingen nu permanent een educatieve tool ter beschikking om in de klas te werken rond het partijpolitieke landschap in Vlaanderen', zegt parlementsvoorzitter Jan Peumans. De Educatieve Stemtest vergelijkt de politieke opvattingen van de gebruiker met die van de partijen in het parlement aan de hand van stellingen. Zo kom je te weten welke partijen nauw aansluiten bij jouw overtuiging en welke daar juist het verst van afstaan. Verder bevat de stemtest uitleg over moeilijke woorden en legt professor Kris Deschouwer (VUB) in filmpjes uit waar de verschillende politieke partijen voor staan. De Educatieve Stemtest is terug te vinden op: www.educatievestemtest.be. (BELGA/JVL)