Door het systeem van duaal leren kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren op de werkvloer combineren met leren op de schoolbank. Op die manier kunnen ze een beroeps- of onderwijskwalificatie halen en zijn ze ook beter voorbereid worden voor de arbeidsmarkt. Het duaal leren is een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat leerlingen bij duaal leren hun vaardigheden of competenties vooral op de werkvloer verwerven. Eerder keurde het parlement al het decreet over het duaal leren in het gewoon secundair onderwijs goed. Nu zet het Vlaams Parlement ook het licht op groen voor duaal leren in het buitengewoon secundair onderwijs (Buso).

Het is goed dat zoveel scholen hun schouders zetten om duaal leren verder uit te bouwen.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits

Momenteel loopt er trouwens al een proef met duaal leren in 42 studierichtingen. Bij die proefdraai zijn 1.100 leerlingen in meer dan 180 scholen betrokken. Ook in het buitengewoon secundair onderwijs (Buso) volgen dit schooljaar al bijna 60 leerlingen in 29 scholen duaal leren.

Ministers van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk Philippe Muyters reageren tevreden op de goedkeuring. 'Daarmee zorgen we ervoor dat duaal leren niet alleen in het voltijds maar ook in het buitengewoon secundair onderwijs mogelijk wordt', aldus Crevits.

'Het is goed dat zoveel scholen hun schouders zetten om duaal leren verder uit te bouwen. In het buitengewoon onderwijs zien we zelfs een verzesvoudiging van het aantal scholen dat duaal leren dit schooljaar aanbiedt en een verdubbeling van het aantal leerlingen in die richtingen', zegt de CD&V-minister.

Volgens N-VA-minister Muyters combineert het duaal leren 'het beste van twee werelden' en levert het 'gemotiveerde en goed opgeleide jongeren af'. 'Het is dan ook goed dat het systeem mogelijk gemaakt wordt in zoveel mogelijk richtingen. Vandaag in het Buso, maar wat mij betreft heeft duaal leren potentieel voor het volledige onderwijsnet, bijvoorbeeld voor het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs', aldus Muyters.

Door het systeem van duaal leren kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren op de werkvloer combineren met leren op de schoolbank. Op die manier kunnen ze een beroeps- of onderwijskwalificatie halen en zijn ze ook beter voorbereid worden voor de arbeidsmarkt. Het duaal leren is een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat leerlingen bij duaal leren hun vaardigheden of competenties vooral op de werkvloer verwerven. Eerder keurde het parlement al het decreet over het duaal leren in het gewoon secundair onderwijs goed. Nu zet het Vlaams Parlement ook het licht op groen voor duaal leren in het buitengewoon secundair onderwijs (Buso).Momenteel loopt er trouwens al een proef met duaal leren in 42 studierichtingen. Bij die proefdraai zijn 1.100 leerlingen in meer dan 180 scholen betrokken. Ook in het buitengewoon secundair onderwijs (Buso) volgen dit schooljaar al bijna 60 leerlingen in 29 scholen duaal leren. Ministers van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk Philippe Muyters reageren tevreden op de goedkeuring. 'Daarmee zorgen we ervoor dat duaal leren niet alleen in het voltijds maar ook in het buitengewoon secundair onderwijs mogelijk wordt', aldus Crevits. 'Het is goed dat zoveel scholen hun schouders zetten om duaal leren verder uit te bouwen. In het buitengewoon onderwijs zien we zelfs een verzesvoudiging van het aantal scholen dat duaal leren dit schooljaar aanbiedt en een verdubbeling van het aantal leerlingen in die richtingen', zegt de CD&V-minister.Volgens N-VA-minister Muyters combineert het duaal leren 'het beste van twee werelden' en levert het 'gemotiveerde en goed opgeleide jongeren af'. 'Het is dan ook goed dat het systeem mogelijk gemaakt wordt in zoveel mogelijk richtingen. Vandaag in het Buso, maar wat mij betreft heeft duaal leren potentieel voor het volledige onderwijsnet, bijvoorbeeld voor het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs', aldus Muyters.