De regering-De Croo bereikte maandagavond een akkoord over een 'effectentaks 2.0'. De regering wil op alle effectenrekeningen met een gemiddelde waarde van meer dan 1 miljoen euro een solidariteitsbijdrage van 0,15 procent per jaar vragen. De opbrengst, volgens de eerste voorzichtige inschattingen van de administratie zo'n 420 miljoen euro per jaar, gaat naar de financiering van de gezondheidszorg.

Diependaele wijst erop dat de taks van toepassing is op natuurlijke personen, maar ook op rechtspersonen met een effectenrekening boven 1 miljoen euro. 'Dat betekent dus dat momenteel ook de gewesten, de gemeenschappen, de provincies, de gemeenten, de autonome gemeentebedrijven, de intercommunales, de agglomeraties, de OCMW's, de mutualiteiten en de universiteiten onderworpen kunnen worden', zegt hij. 'Het lijkt erop dat de federale overheid zowat elke andere overheid in dit land een belasting wil opleggen.'

'Komt daar nog bij dat sommige banken negatieve rentes aanrekenen vanaf een bepaald bedrag zodat de lokale besturen destijds 'geduwd' werden naar effectenrekeningen. Nu zullen deze overheden hiervoor gestraft worden door de federale regering', aldus de minister.

Volgens Diependaele fnuikt de nieuwe taks de ambitie van Vlaanderen en de lokale besturen om de coronapandemie het hoofd te bieden.

Op dit moment is onduidelijk of Diependaele hiermee een regeringsstandpunt vertolkt. In de Vlaamse regering vormt de N-VA van Diependaele een coalitie met Open VLD en CD&V. Die laatste twee partijen maken ook deel uit van de federale regering, waar N-VA niet inzit.

De regering-De Croo bereikte maandagavond een akkoord over een 'effectentaks 2.0'. De regering wil op alle effectenrekeningen met een gemiddelde waarde van meer dan 1 miljoen euro een solidariteitsbijdrage van 0,15 procent per jaar vragen. De opbrengst, volgens de eerste voorzichtige inschattingen van de administratie zo'n 420 miljoen euro per jaar, gaat naar de financiering van de gezondheidszorg. Diependaele wijst erop dat de taks van toepassing is op natuurlijke personen, maar ook op rechtspersonen met een effectenrekening boven 1 miljoen euro. 'Dat betekent dus dat momenteel ook de gewesten, de gemeenschappen, de provincies, de gemeenten, de autonome gemeentebedrijven, de intercommunales, de agglomeraties, de OCMW's, de mutualiteiten en de universiteiten onderworpen kunnen worden', zegt hij. 'Het lijkt erop dat de federale overheid zowat elke andere overheid in dit land een belasting wil opleggen.' 'Komt daar nog bij dat sommige banken negatieve rentes aanrekenen vanaf een bepaald bedrag zodat de lokale besturen destijds 'geduwd' werden naar effectenrekeningen. Nu zullen deze overheden hiervoor gestraft worden door de federale regering', aldus de minister. Volgens Diependaele fnuikt de nieuwe taks de ambitie van Vlaanderen en de lokale besturen om de coronapandemie het hoofd te bieden. Op dit moment is onduidelijk of Diependaele hiermee een regeringsstandpunt vertolkt. In de Vlaamse regering vormt de N-VA van Diependaele een coalitie met Open VLD en CD&V. Die laatste twee partijen maken ook deel uit van de federale regering, waar N-VA niet inzit.