Ruim de helft van de stroomfactuur bestaat vandaag uit een mix van btw, heffingen, bijdragen en 'openbare dienstverplichtingen'. Die dienstverplichtingen dienen onder meer om een deel van het Vlaamse groenestroombeleid en het energiearmoedebeleid te bekostigen. 'Tot dusver waren hier geen cijfers over bekend, maar in een nota van de regering duiken ze nu wel op', zegt Hendrik Van Poele, de woordvoerder van het ABVV. 'De conclusie is dat vooral gezinnen opdraaien voor deze kosten.'

De cijfers leren dat laagspanningsgebruikers - hoofdzakelijk de gezinnen - per megawattuur stroom die ze verbruiken gemiddeld 53,83 euro aan dienstverplichtingen betalen. De middelspanningsgebruikers - de kmo's - betalen voor diezelfde hoeveelheid stroom 5,95 euro. En de hoogspanningsgebruikers - grote industriële bedrijven - moeten per megawattuur 0,36 euro betalen.

Dit betekent dat een gezin verhoudingsgewijs tot 150 keer meer bijdraagt aan het Vlaamse energiebeleid dan een industrieel bedrijf.

Het socialistische ABVV vraagt dat de politiek het debat opent over een eerlijkere verdeling van de lasten. Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) onderstreept dat de Vlaamse bedrijven concurrentieel moeten blijven tegenover het buitenland.

Ruim de helft van de stroomfactuur bestaat vandaag uit een mix van btw, heffingen, bijdragen en 'openbare dienstverplichtingen'. Die dienstverplichtingen dienen onder meer om een deel van het Vlaamse groenestroombeleid en het energiearmoedebeleid te bekostigen. 'Tot dusver waren hier geen cijfers over bekend, maar in een nota van de regering duiken ze nu wel op', zegt Hendrik Van Poele, de woordvoerder van het ABVV. 'De conclusie is dat vooral gezinnen opdraaien voor deze kosten.' De cijfers leren dat laagspanningsgebruikers - hoofdzakelijk de gezinnen - per megawattuur stroom die ze verbruiken gemiddeld 53,83 euro aan dienstverplichtingen betalen. De middelspanningsgebruikers - de kmo's - betalen voor diezelfde hoeveelheid stroom 5,95 euro. En de hoogspanningsgebruikers - grote industriële bedrijven - moeten per megawattuur 0,36 euro betalen. Dit betekent dat een gezin verhoudingsgewijs tot 150 keer meer bijdraagt aan het Vlaamse energiebeleid dan een industrieel bedrijf. Het socialistische ABVV vraagt dat de politiek het debat opent over een eerlijkere verdeling van de lasten. Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) onderstreept dat de Vlaamse bedrijven concurrentieel moeten blijven tegenover het buitenland.