Vlaams Belang wil vrijwillige legerdienst invoeren

03/05/17 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Bron: Belga

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft vandaag zijn eerste boek voorgesteld. Daarin pleit hij voor de invoering van een verplichte burgerdienst en een vrijwillige legerdienst. Op Twitter wijst voormalig Defensieminister De Crem er weliswaar op dat die legerdienst al in 2010 werd ingevoerd.

Vlaams Belang wil vrijwillige legerdienst invoeren

Tom Van Grieken © Belga

'Ik ben als jonge generatie heel dankbaar voor wat we allemaal krijgen, maar we geven eigenlijk niks terug,' zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in de studio van VTM NIEUWS. Daarom wil hij graag dat er een verplichte burgerdienst komt - 'daar zijn tal van mogelijkheden voor, bijvoorbeeld sociaal werk' - en een vrijwillige legerdienst.

Die maatregelen moeten er volgens Van Grieken voor zorgen dat we 'trots' zijn om ons in te zetten voor Vlaanderen, en moet ook de burgerzin aanwakkeren. 'Ik vind dat we een samenleving van mietjes zijn geworden. Als iemand lastig wordt gevallen, durft niemand in te grijpen. Een legerdienst zou wat meer ruggengraat geven en wat samenhorigheidsgevoel. Allemaal dezelfde plunje aan, geen onderscheid tussen sociale klassen of afkomst, allemaal samen zes maanden zich inzetten voor het volk,' klinkt het nog in VTM NIEUWS.

Voormalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) was er op Twitter als de kippen bij om erop te wijzen dat de vrijwillige legerdienst al in 2010 werd ingevoerd.

Onze partners