Het Vlaams Belang wil dat er een minister van Veiligheid wordt aangesteld in de nieuwe federale regering. Dat is zondag gezegd op het verkiezingscongres van de partij.

Volgens Filip Dewinter, lijsttrekker voor de Senaat, moet een minister van Veiligheid de oorlog verklaren aan de criminaliteit.

Hij zou alle aspecten inzake criminaliteit, politie, justitie, gevangeniswezen en strafuitvoeringsbeleid in zijn portefeuille moeten hebben.

Het voorstel past in het klassieke VB-thema van een harde aanpak van de criminaliteit. Dewinter sprak over een 'operatie recht en orde'.

Voorts zou men volgens Dewinter moeten stoppen met het benaderen van de islam als een godsdienst. De islam zou de voorrechten van een godsdienst niet meer mogen krijgen.

Volgens Dewinter gaat er teveel geld naar asielzoekers en migranten. 'Tegenwoordig wordt 'leven als god in Frankrijk' vertaald in 'leven als Mohamed in België', zo luidde het.

Dewinter beweerde dat er in Vlaanderen 3,5 miljard op jaarbasis kan bespaard worden door de massa-immigratie te stoppen.

Uithaal naar N-VA

Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers haalde uit naar de N-VA, die confederalisme in haar verkiezingsprogramma heeft staan.

Volgens Valkeniers is confederalisme de zekerste weg om nooit tot onafhankelijkheid te komen. Enkel Vlaams Belang staat voor onversneden Vlaamse onafhankelijkheid, aldus Valkeniers.