Volgens de VB-Kamerleden Filip Dewinter, Barbara Pas en Jan Penris heeft de regering tijdens het proces verschillende keren de grondwet geschonden. Zo is het principe van de consensus in de besluitvorming van de ministerraad niet gerespecteerd. Bovendien is de huidige regering er één in lopende zaken, betoogt Dewinter, en mag zo'n regering geen internationale akkoorden goedkeuren. Vlaams Belang vindt ook dat de persvrijheid en vrije meningsuiting zijn geschonden.

De partij verwacht en 'rekent erop' dat de Raad van State de zaak morgen/woensdag behandelt in een zitting, en donderdag al een uitspraak doet. 'Als die beslissing voor ons positief is, zullen we ook de nietigverklaring van de goedkeuring van het Marrakesh-pact vragen', zegt Dewinter.

Hij maakt zich sterk dat de procedure niet louter symbolisch is, maar 'zeker kans op slagen' heeft, en dat nog voor het VN-migratiepact officieel moet ondertekend worden in New York op 19 december.

Stefan Sottiaux, grondwetspecialist aan de KU Leuven, zei voor het vertrek van de N-VA uit de regering-Michel al aan Knack dat er juridische een en ander zou kunnen wringen met de handelswijze van Michel. 'Als N-VA uit de regering stapt en Michel gaat vervolgens met een regering van lopende en de steun van het parlement naar Marrakesh, dan zou datdu jamais vuzijn. Dan stelt zich juridisch een gevaarlijk probleem,' zei Sottiaux.

Kritiek

Dewinter had ook nog een boodschap voor N-VA in petto. Die partij verliet afgelopen weekend de regering uit onvrede met het VN-pact, maar 'vergist zich nu van strijd', klinkt het. 'Terwijl N-VA en de andere partijen bezig zijn met naar de eigen navel te staren en zich focussen op de legitimiteit van Michel II, focussen wij op het VN-migratiepact. We kunnen het tot nog tot 19 december tegenhouden. Voor ons gaat het niet over de val van de regering, maar over de val van het pact.'

De partij roept N-VA op om bij een eventuele vertrouwensstemming in het parlement het vertrouwen 'onder geen enkel beding' te schenken aan de oranje-blauwe coalitie, of om zelf een motie van wantrouwen in te dienen tegen de regering.

'Als N-VA echt tegen het pact is, dan moeten ze consequent zijn. N-VA kan het pact tegenhouden', zegt Dewinter.

Het liefst van al ziet Vlaams Belang snel vervroegde verkiezingen. Wat Dewinter betreft, mogen die gerust een 'referendum over het VN-migratiepact' worden. 'Dan zullen we zien dat hiervoor geen draagvlak bestaat bij de bevolking. Wij zijn niet bang van verkiezingen.'

Volgens de VB-Kamerleden Filip Dewinter, Barbara Pas en Jan Penris heeft de regering tijdens het proces verschillende keren de grondwet geschonden. Zo is het principe van de consensus in de besluitvorming van de ministerraad niet gerespecteerd. Bovendien is de huidige regering er één in lopende zaken, betoogt Dewinter, en mag zo'n regering geen internationale akkoorden goedkeuren. Vlaams Belang vindt ook dat de persvrijheid en vrije meningsuiting zijn geschonden. De partij verwacht en 'rekent erop' dat de Raad van State de zaak morgen/woensdag behandelt in een zitting, en donderdag al een uitspraak doet. 'Als die beslissing voor ons positief is, zullen we ook de nietigverklaring van de goedkeuring van het Marrakesh-pact vragen', zegt Dewinter. Hij maakt zich sterk dat de procedure niet louter symbolisch is, maar 'zeker kans op slagen' heeft, en dat nog voor het VN-migratiepact officieel moet ondertekend worden in New York op 19 december. Stefan Sottiaux, grondwetspecialist aan de KU Leuven, zei voor het vertrek van de N-VA uit de regering-Michel al aan Knack dat er juridische een en ander zou kunnen wringen met de handelswijze van Michel. 'Als N-VA uit de regering stapt en Michel gaat vervolgens met een regering van lopende en de steun van het parlement naar Marrakesh, dan zou datdu jamais vuzijn. Dan stelt zich juridisch een gevaarlijk probleem,' zei Sottiaux.Dewinter had ook nog een boodschap voor N-VA in petto. Die partij verliet afgelopen weekend de regering uit onvrede met het VN-pact, maar 'vergist zich nu van strijd', klinkt het. 'Terwijl N-VA en de andere partijen bezig zijn met naar de eigen navel te staren en zich focussen op de legitimiteit van Michel II, focussen wij op het VN-migratiepact. We kunnen het tot nog tot 19 december tegenhouden. Voor ons gaat het niet over de val van de regering, maar over de val van het pact.' De partij roept N-VA op om bij een eventuele vertrouwensstemming in het parlement het vertrouwen 'onder geen enkel beding' te schenken aan de oranje-blauwe coalitie, of om zelf een motie van wantrouwen in te dienen tegen de regering. 'Als N-VA echt tegen het pact is, dan moeten ze consequent zijn. N-VA kan het pact tegenhouden', zegt Dewinter. Het liefst van al ziet Vlaams Belang snel vervroegde verkiezingen. Wat Dewinter betreft, mogen die gerust een 'referendum over het VN-migratiepact' worden. 'Dan zullen we zien dat hiervoor geen draagvlak bestaat bij de bevolking. Wij zijn niet bang van verkiezingen.'