Vlaams Belang: 'Koning gaat boekje te buiten'

20/07/16 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:46

De partij Vlaams Belang vindt dat koning Filip in zijn 21 juli-toespraak buiten zijn grondwettelijke rol is getreden. De koning waarschuwde voor 'valse profeten' die inspelen op emoties en munt slaan uit de breuklijnen in onze samenleving. 'Een politieke uithaal', volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Vlaams Belang: 'Koning gaat boekje te buiten'

Tom Van Grieken © Belga

Vlaams Belang noemt de waarschuwing van de koning voor 'valse profeten' die inspelen op emoties en munt slaan uit de breuklijnen in onze samenleving 'een politieke uithaal'. Dat zegt Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken.

'De koning mag niet aan politieke inmenging doen. Dat is een grondwettelijk feit', fulmineert Van Grieken. 'Daarnaast vergist hij zich in zijn donderpreek schromelijk van tegenstander. Op een moment dat de jihadistische oorlog tegen het Westen zich op de meest wrede wijze uit in onze steden en gemeenten, acht de koning het nodig diegenen te misprijzen die hiervoor waarschuwden én er dagelijks een democratische strijd tegen voeren.'

Volgens de grondwet is de koning onverantwoordelijk voor zijn uitspraken. Die verantwoordelijkheid ligt integraal bij de regering. Het Vlaams Belang zal in de Kamer 'eisen dat álle regeringspartijen deze gerichte politieke aanval veroordelen en de nodige stappen zetten om het staatshoofd in de toekomst aan zijn grondwettelijke plichten te houden', zegt Van Grieken. (BELGA/JVL)

Onze partners