'Meer dan ooit zijn de woorden die Destrée bijna een eeuw geleden uitsprak actueel: Sire, er zijn geen Belgen meer'. Dat heeft burgemeester van Charleroi Jean-Jacques Viseur (CDH) vrijdag gezegd. Zijn partij benadrukt dat hij in eigen naam sprak.

In zijn toespraak naar aanleiding van de Waalse Feesten ging Viseur uitvoerig in op het Vlaams nationalisme. HIj meent dat Vlaanderen afglijdt naar een vorm van onafhankelijkheid die het
vroeg of laat zal bereiken.

'Onze gehechtheid aan een België dat steeds meer op een lege schelp lijkt, zal daar niets aan veranderen', aldus Viseur. Volgens de politicus moet Wallonië de kaart van het Waals nationalisme durven trekken.

Volgens hem moet dat Waals nationalisme origineel zijn en mag het niet de motor van de verontwaardiging of frustratie zijn die het Baskische, Catalaanse, Servische, Slovaakse of Vlaamse nationalisme heeft gedragen.

Hij pleitte voor een 'open nationalisme, zonder complexen, met de passie van de innovatie, maar ook met een sterke sociale cohesie rond een model van solidaire ontwikkeling'.

In een reactie liet het CDH vrijdagavond weten dat Viseur in eigen naam sprak en zijn toespraak niet in overleg met de partij heeft opgesteld.

'Meer dan ooit zijn de woorden die Destrée bijna een eeuw geleden uitsprak actueel: Sire, er zijn geen Belgen meer'. Dat heeft burgemeester van Charleroi Jean-Jacques Viseur (CDH) vrijdag gezegd. Zijn partij benadrukt dat hij in eigen naam sprak.In zijn toespraak naar aanleiding van de Waalse Feesten ging Viseur uitvoerig in op het Vlaams nationalisme. HIj meent dat Vlaanderen afglijdt naar een vorm van onafhankelijkheid die het vroeg of laat zal bereiken.'Onze gehechtheid aan een België dat steeds meer op een lege schelp lijkt, zal daar niets aan veranderen', aldus Viseur. Volgens de politicus moet Wallonië de kaart van het Waals nationalisme durven trekken. Volgens hem moet dat Waals nationalisme origineel zijn en mag het niet de motor van de verontwaardiging of frustratie zijn die het Baskische, Catalaanse, Servische, Slovaakse of Vlaamse nationalisme heeft gedragen. Hij pleitte voor een 'open nationalisme, zonder complexen, met de passie van de innovatie, maar ook met een sterke sociale cohesie rond een model van solidaire ontwikkeling'.In een reactie liet het CDH vrijdagavond weten dat Viseur in eigen naam sprak en zijn toespraak niet in overleg met de partij heeft opgesteld.