De coronacommissie van het Vlaams Parlement liet maandag drie gezondheidsexperten aan het woord: viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven, professor Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten aan het UZ Antwerpen en voorzitster van de expertengroep GEES en professor Herman Goossens, diensthoofd klinische biologie aan het UZ Antwerpen.

De drie experts maakten de balans op van de hectische maanden coronacrisis. Alle intussen gekende pijnpunten, gaande van het tekort aan mondmaskers en ander beschermingsmateriaal tot onduidelijke richtlijnen, passeerden de revue.

Het gebrek aan 'eenheid in commando' blijft voor de drie experten een van de grootste problemen. 'Die eenheid van commando was er niet en is er eigenlijk nog altijd niet', aldus Van Ranst. 'Bovendien weet niemand hoe het kan opgelost worden en dat is zo mogelijk nog een groter probleem, zeker bij een tweede golf', vulde Erika Vlieghe aan.

Extra middelen

Van Ranst toonde zich vrij somber over de voorbereiding op een tweede golf. Volgens hem is er jarenlang onvoldoende geïnvesteerd in diagnostiek en in het uitbouwen van een netwerk van gezondheidsinspecteurs. Tel daarbij de contactopsporing die nog steeds niet naar behoren werkt - 'men kijkt Netflix, leest een boek of volgt een taalcursus', dixit Van Ranst - en dat maakt dat Van Ranst 'niet optimistisch' is over het afweren van een tweede golf.

'We zijn er niet gerust in', zegt ook Erika Vlieghe. 'Als je naar buiten kijkt, lijkt het alsof er niets aan de hand is. Er duiken festivalletjes op die uit de hand lopen. We zijn blij met de maskerplicht, maar daar gaan we ook niet alles mee tegenhouden', aldus Vlieghe.

'Als we naar een tweede lockdown zouden gaan, is dat de verantwoordelijkheid van de politici', meent professor Herman Goossens. Volgens Goossens dreigt er in het najaar een tekort aan testers, reagentia en labocapaciteit. Wat de testers betreft, suggereert Goossens om de mogelijkheid te onderzoeken dat mensen zelf hun test afnemen zodat niet alle testen moeten gebeuren door (huis)artsen en verpleegkundigen. Wat reagentia en labocapaciteit betreft, moeten er volgens Goossens dan weer dringend extra middelen vrijgemaakt worden. (Belga)

De coronacommissie van het Vlaams Parlement liet maandag drie gezondheidsexperten aan het woord: viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven, professor Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten aan het UZ Antwerpen en voorzitster van de expertengroep GEES en professor Herman Goossens, diensthoofd klinische biologie aan het UZ Antwerpen. De drie experts maakten de balans op van de hectische maanden coronacrisis. Alle intussen gekende pijnpunten, gaande van het tekort aan mondmaskers en ander beschermingsmateriaal tot onduidelijke richtlijnen, passeerden de revue. Het gebrek aan 'eenheid in commando' blijft voor de drie experten een van de grootste problemen. 'Die eenheid van commando was er niet en is er eigenlijk nog altijd niet', aldus Van Ranst. 'Bovendien weet niemand hoe het kan opgelost worden en dat is zo mogelijk nog een groter probleem, zeker bij een tweede golf', vulde Erika Vlieghe aan. Van Ranst toonde zich vrij somber over de voorbereiding op een tweede golf. Volgens hem is er jarenlang onvoldoende geïnvesteerd in diagnostiek en in het uitbouwen van een netwerk van gezondheidsinspecteurs. Tel daarbij de contactopsporing die nog steeds niet naar behoren werkt - 'men kijkt Netflix, leest een boek of volgt een taalcursus', dixit Van Ranst - en dat maakt dat Van Ranst 'niet optimistisch' is over het afweren van een tweede golf. 'We zijn er niet gerust in', zegt ook Erika Vlieghe. 'Als je naar buiten kijkt, lijkt het alsof er niets aan de hand is. Er duiken festivalletjes op die uit de hand lopen. We zijn blij met de maskerplicht, maar daar gaan we ook niet alles mee tegenhouden', aldus Vlieghe. 'Als we naar een tweede lockdown zouden gaan, is dat de verantwoordelijkheid van de politici', meent professor Herman Goossens. Volgens Goossens dreigt er in het najaar een tekort aan testers, reagentia en labocapaciteit. Wat de testers betreft, suggereert Goossens om de mogelijkheid te onderzoeken dat mensen zelf hun test afnemen zodat niet alle testen moeten gebeuren door (huis)artsen en verpleegkundigen. Wat reagentia en labocapaciteit betreft, moeten er volgens Goossens dan weer dringend extra middelen vrijgemaakt worden. (Belga)