Dat heeft burgemeester Hans Bonte (SP.A) maandagavond in de gemeenteraad gezegd. Vilvoorde gebruikt de 50.000 euro subsidie die het ter beschikking heeft gekregen van Binnenlandse Zaken om jongeren te ontraden in Syrië te gaan vechten.

Bonte schatte dat vanuit Vilvoorde in totaal een dertigtal personen richting Syrië vertrokken zijn. Van twintig staat het vast dat ze effectief bij de gevechten betrokken zijn of waren. In twee gevallen gaat het om minderjarigen. Deze zomer zijn er zeker nog twee en vermoedelijk nog acht personen vertrokken. Zes zijn inmiddels teruggekeerd waarvan drie in voorhechtenis zitten, één in het ziekenhuis verblijft, één inmiddels overleden is en één thuis verblijft omdat hij niet meevocht, maar wel in de grensstreek actief was in de opvang van vluchtelingen.

Geen stempelgeld of leefloon

Scholen kunnen volgens Bonte uit de afwezigheden nog niet afleiden of er nog meer minderjarigen naar Syrië getrokken zijn. Sommige leerlingen schrijven zich immers in meerdere scholen in of beslissen toch te gaan werken. Bonte zit binnenkort over de problematiek samen met de schooldirecties.

Wat de berichten betreft over personen die naar Syrië vertrokken, maar daar nog steeds stempelgeld of leefloon ontvangen, stelde Bonte dat dit onmogelijk is met Vilvoordenaars omdat de personen van wie het vaststaat dat ze in Syrië verblijven om mee te vechten allemaal geschrapt werden uit de bevolkingsregisters. Hij uitte het vermoeden dat sommigen zich voor ze vertrekken eerst in een andere gemeente inschrijven om zo aan die schrapping te ontsnappen. (Belga/TV)

Dat heeft burgemeester Hans Bonte (SP.A) maandagavond in de gemeenteraad gezegd. Vilvoorde gebruikt de 50.000 euro subsidie die het ter beschikking heeft gekregen van Binnenlandse Zaken om jongeren te ontraden in Syrië te gaan vechten.Bonte schatte dat vanuit Vilvoorde in totaal een dertigtal personen richting Syrië vertrokken zijn. Van twintig staat het vast dat ze effectief bij de gevechten betrokken zijn of waren. In twee gevallen gaat het om minderjarigen. Deze zomer zijn er zeker nog twee en vermoedelijk nog acht personen vertrokken. Zes zijn inmiddels teruggekeerd waarvan drie in voorhechtenis zitten, één in het ziekenhuis verblijft, één inmiddels overleden is en één thuis verblijft omdat hij niet meevocht, maar wel in de grensstreek actief was in de opvang van vluchtelingen.Scholen kunnen volgens Bonte uit de afwezigheden nog niet afleiden of er nog meer minderjarigen naar Syrië getrokken zijn. Sommige leerlingen schrijven zich immers in meerdere scholen in of beslissen toch te gaan werken. Bonte zit binnenkort over de problematiek samen met de schooldirecties.Wat de berichten betreft over personen die naar Syrië vertrokken, maar daar nog steeds stempelgeld of leefloon ontvangen, stelde Bonte dat dit onmogelijk is met Vilvoordenaars omdat de personen van wie het vaststaat dat ze in Syrië verblijven om mee te vechten allemaal geschrapt werden uit de bevolkingsregisters. Hij uitte het vermoeden dat sommigen zich voor ze vertrekken eerst in een andere gemeente inschrijven om zo aan die schrapping te ontsnappen. (Belga/TV)