Vijftig Spaanse ex-diplomaten kwaad op Jambon

24/05/18 om 04:37 - Bijgewerkt om 04:37

Bron: Belga

Vijftig Spaanse oud-diplomaten hebben een kwade brief geschreven aan de Belgische ambassadeur in Madrid, Marc Calcoen. Vooral minister Jan Jambon en de Brusselse procureur des Konings Jean-Marc Meilleur moeten het ontgelden, schrijven Het Laatste Nieuws en de kranten van Sudpresse donderdag.

Vijftig Spaanse ex-diplomaten kwaad op Jambon

JAN JAMBON Voor de N-VA is de 'nieuwe aanval' het bewijs dat het Belgische establishment hem onderuit wil halen. © REUTERS

Jan Jambon wordt sympathie voor de Catalanen in ballingschap verweten. De N-VA-vicepremier zou het Spaanse gerecht bekritiseerd hebben: hij had veel vragen bij het opsluiten van regeringsleden. Volgens de voormalige diplomaten toonde hij ook de wil om de Catalaanse politici politiek asiel te verlenen.

Jean-Marc Meilleur krijgt dan weer een veeg uit de pan omdat hij bij het Spaanse gerecht polste naar de omstandigheden in de Spaanse gevangenissen en informeerde of de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont er een menswaardige behandeling en een rechtvaardig proces zou krijgen. Volgens de vijftig Spanjaarden trekt hij daarmee de Spaanse rechtstaat in twijfel.

Premier Mariano Rajoy haalde eerder ook al via diplomatieke kanalen uit naar ons land toen premier Charles Michel het geweld na het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië veroordeelde.

Onze partners