Dat blijkt uit politiecijfers die De Morgen kon inkijken.

Uit die cijfers blijkt ook dat het aantal gewapende diefstallen in 2010 met 18 procent gedaald is. Kraken op grote, commerciële doelwitten zijn voorbij. Sinds 1 januari 2007 vonden geen overvallen meer plaats op geldtransporten, anno 2011 zijn ook banken en postkantoren geen interessant doelwit meer voor gewapende overvallers.

'Het actieterrein is verlegd naar minder beveiligde doelwitten', weet Margaux Donckier van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tegenwoordig zoeken overvallers hun buit in boekhandels, apotheken en andere kleine handelszaken.
Het is niet noodzakelijk de professionele bankovervaller die zijn focus verlegt naar de kruidenier om de hoek. Steeds meer worden diefstallen met wapenvertoon gepleegd door amateurs die een stap hoger mikken. Vaak zijn het jonge gasten die soloslim spelen en impulsief te werk gaan, zo leert een profielschets van de federale politie.

Omerkelijke terugval gewapende overvallen

Al met al kennen gewapende diefstallen een opmerkelijke terugval. In 2010 vonden 1.743 feiten plaats, een daling van 18 procent tegenover 2009, toen de politie 2.134 overvallen noteerde. Behalve kleine handelszaken zijn ook medische kabinetten in trek. Juweliers zijn een blijver. Daarnaast vonden vorig jaar nog eens 222 home invasions plaats, een daling van 30 procent.

De daling van het aantal gewapende diefstallen is het resultaat van een reeks beveiligingsmaatregelen. Zo is er meer preventief politietoezicht op handelszaken. Voorts kunnen handelaars die hun zaak beveiligen, rekenen op een fiscale aftrek. (Belga/SD)

Dat blijkt uit politiecijfers die De Morgen kon inkijken. Uit die cijfers blijkt ook dat het aantal gewapende diefstallen in 2010 met 18 procent gedaald is. Kraken op grote, commerciële doelwitten zijn voorbij. Sinds 1 januari 2007 vonden geen overvallen meer plaats op geldtransporten, anno 2011 zijn ook banken en postkantoren geen interessant doelwit meer voor gewapende overvallers. 'Het actieterrein is verlegd naar minder beveiligde doelwitten', weet Margaux Donckier van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tegenwoordig zoeken overvallers hun buit in boekhandels, apotheken en andere kleine handelszaken. Het is niet noodzakelijk de professionele bankovervaller die zijn focus verlegt naar de kruidenier om de hoek. Steeds meer worden diefstallen met wapenvertoon gepleegd door amateurs die een stap hoger mikken. Vaak zijn het jonge gasten die soloslim spelen en impulsief te werk gaan, zo leert een profielschets van de federale politie. Omerkelijke terugval gewapende overvallenAl met al kennen gewapende diefstallen een opmerkelijke terugval. In 2010 vonden 1.743 feiten plaats, een daling van 18 procent tegenover 2009, toen de politie 2.134 overvallen noteerde. Behalve kleine handelszaken zijn ook medische kabinetten in trek. Juweliers zijn een blijver. Daarnaast vonden vorig jaar nog eens 222 home invasions plaats, een daling van 30 procent. De daling van het aantal gewapende diefstallen is het resultaat van een reeks beveiligingsmaatregelen. Zo is er meer preventief politietoezicht op handelszaken. Voorts kunnen handelaars die hun zaak beveiligen, rekenen op een fiscale aftrek. (Belga/SD)