Dat schrijven De Morgen en de kranten van Sudpresse vrijdag. De mannen kregen van de Belgische ambassade in Moskou een humanitair visum waarmee ze op eigen kracht konden doorreizen naar België.

Ondertussen verblijven de vijf in ons land, zo bevestigt staatssecretaris Theo Francken, die niet uitsluit dat er nog meer humanitaire visa uitgereikt kunnen worden. Holebi's worden stelselmatig opgepakt, mishandeld en zelfs vermoord in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

"Volgens de laatste rapporten is de situatie nog altijd erg gevaarlijk", zegt Jeroen Borghs van de holebi- en transgenderkoepel Çavaria. De organisatie werkte samen met het kabinet-Francken en enkele plaatselijke organisaties om de Tsjetsjenen naar hier te halen. "We zijn blij dat België meewerkt om hun veiligheid te garanderen."

België is een van de eerste landen die ingaan op de internationale vraag om Tsjetsjeense holebi's op te vangen, na onder meer Litouwen.

Dat schrijven De Morgen en de kranten van Sudpresse vrijdag. De mannen kregen van de Belgische ambassade in Moskou een humanitair visum waarmee ze op eigen kracht konden doorreizen naar België. Ondertussen verblijven de vijf in ons land, zo bevestigt staatssecretaris Theo Francken, die niet uitsluit dat er nog meer humanitaire visa uitgereikt kunnen worden. Holebi's worden stelselmatig opgepakt, mishandeld en zelfs vermoord in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. "Volgens de laatste rapporten is de situatie nog altijd erg gevaarlijk", zegt Jeroen Borghs van de holebi- en transgenderkoepel Çavaria. De organisatie werkte samen met het kabinet-Francken en enkele plaatselijke organisaties om de Tsjetsjenen naar hier te halen. "We zijn blij dat België meewerkt om hun veiligheid te garanderen." België is een van de eerste landen die ingaan op de internationale vraag om Tsjetsjeense holebi's op te vangen, na onder meer Litouwen.