Vijf keer meer transitmigranten aangehouden op vier jaar, mensensmokkel groeit langs E40

16/10/17 om 13:00 - Bijgewerkt om 11:36

In 2012 ging het nog om 1.833 transitmigranten, vorig jaar werden er 9.915 aangehouden. Myria legt het verband met het vluchtelingenkamp van Calais en de smokkel via parkings langs de E40.

Vijf keer meer transitmigranten aangehouden op vier jaar, mensensmokkel groeit langs E40

Transitmigratie © Belga

Vorig jaar werden in ons land 9.915 transitmigranten aangehouden, illegale migranten die geen asiel wilden aanvragen maar wilden doorreizen naar een ander land zoals het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit het jaarrapport van federaal migratiecentrum Myria. De afgelopen jaren tekende zich bovendien een opvallende stijging af: in 2015 werden 3.916 transitmigranten aangehouden, en sinds 2012 is het aantal meer dan vervijfvoudigd. Vooral Iraniërs, Syriërs en Irakezen werden aangehouden.

Tegelijk nam ook het aantal vastgestelde feiten van mensensmokkel aanzienlijk toe. In 2012 ging het nog om 233 gevallen, maar vorig jaar stond de teller op 805. De hoogste cijfers worden genoteerd in de arrondissementen van Gent, Brussel en Brugge - niet toevallig alle drie langs de E40 gelegen. Op verschillende parkings langs de snelweg probeerde migranten mee te glippen in een truck.

'Sommige van die parkings worden door smokkelaars als crimineel territorium gezien, dat door de ene smokkelaar dan aan de andere wordt verhuurd,' zegt Stef Janssens, expert mensenhandel en mensensmokkel' bij Myria.

Myria legt daarbij het verband band met het vluchtelingenkamp van Calais, dat een jaar geleden ontruimd werd. Langs de E40 werden heel wat transitmigranten van en naar Calais gesmokkeld. 'Smokkelaars hielden de kampen in Calais en omgeving zelf in handen. Uit telefoontaps bleek dat veel leiders van de smokkelnetwerken in het kamp zelf woonden, en van daaruit alles regisseerden.'

In haar jaarrapport besteedt Myria speciale aandacht aan de rol van het internet en sociale media.

Lees: Sociale media: de speeltuin van mensenhandelaars, loverboys en mensensmokkelaars

Lees meer over:

Onze partners