‘Vijf gemeenten krijgen geld na Pinksterstorm’

Jan Jambon (N-VA) © BELGA

Twee jaar na de zware Pinksterstorm krijgen vijf gemeenten recht op schadevergoedingen voor wateroverlast. Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas worden niet erkend als rampgebied.

Twee jaar na de zware Pinksterstorm wachten verschillende gemeenten nog steeds op de definitieve erkenning als ramp, en dus op eventuele schadevergoedingen voor wateroverlast. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft goed nieuws voor vijf van hen, zo schrijft De Zondag.

CD&V-parlementslid Nathalie Muylle trekt aan de alarmbel. “De ramp is in verschillende gemeenten nog steeds niet erkend en dus kunnen ze geen terugbetaling krijgen voor de schade (waterschade, red.). Nochtans zijn alle adviezen en middelen beschikbaar om dat te doen.”

Muylle verwijst naar Wingene, Lichtervelde, Vleteren, Knesselare, Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas. Vier van hen zullen binnenkort definitief erkend worden als rampgebied, net als Kortemark, bevestigt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “Dat zou binnen de drie maanden in orde moeten zijn.”

Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas niet erkend

Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas daarentegen worden niet erkend als rampgebied voor wat betreft waterschade. “Wij volgen hierin het advies van het KMI zoals we altijd doen”, aldus de woordvoerder van Jambon.

De nakende nieuwe erkenningen hebben voor alle duidelijkheid geen betrekking op de hagelschade, want die schade werd begin april 2015 al erkend als ramp. Toen was er overigens sprake van naar schatting 21.500 schadegevallen. Het rampenfonds liet in oktober vorig jaar weten dat al 14.500 schadedossiers zijn ingediend.

De burgemeester van Sint-Niklaas, één van de twee gemeenten waarvan de waterschade niet als ramp zal worden goedgekeurd, verduidelijkt dat de hagelschade in zijn stad de grootste gevolgen had. De woordvoerder van Jambon verduidelijkt verder dat de nakende (niet)erkenning betrekking heeft op een aantal bijkomende gemeenten, allemaal op vlak van waterschade.

“Voor waterschadedossiers die later zijn ingediend, heeft het KMI een positief advies gegeven voor vijf gemeenten en een negatief advies voor de andere”, zegt Binnenlandse Zaken-woordvoerder Olivier Van Raemdonck. “Dat neemt zijn tijd, maar alles gebeurde binnen de geldende procedures en reglementen. De teksten van de KB’s liggen klaar.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content