Vier redenen waarom criminaliteitscijfers in zowat heel West-Europa dalen

© PhotoNews
Jeroen Zuallaert

Goed nieuws: de misdaad boert achteruit. Volgens de huidige misdaadcijfers was 2012 een van de veiligste jaren van het laatste decennium.

Er werd in België de voorbije jaren nooit minder gemoord, verkracht of gecarjackt. Nooit waren er de voorbije vijf jaar minder autodiefstallen, steekpartijen, gewapende diefstallen of groepsverkrachtingen.

Het fenomeen beperkt zich niet tot ons land. Zowat heel West-Europa en Noord-Amerika zagen het voorbije decennium een significante daling in het aantal misdaden. De international crime drop, zoals het verschijnsel is gaan heten, heeft verschillende oorzaken. Knack lijst de voornaamste redenen voor u op.

Langere celstraffen. In verhouding tot de jaren vijftig en zestig krijgen misdadigers vandaag zwaardere celstraffen opgelegd. ‘Naast overbevolkte gevangenissen zorgt dat beleid er ook voor dat heel wat veelplegers langer uit de maatschappij worden gehouden, en dus geen misdaden kunnen plegen,’ verduidelijkt criminoloog Lieven Bauwens (Universiteit Gent).

Beveiliging. Of het nu om auto’s of mobiele telefoons gaat: het is vandaag een stuk moeilijker om bepaalde dingen te stelen. Auto’s zijn beter beveiligd, bankkaarten worden direct geblokkeerd en veel smartphones zijn traceerbaar per satelliet. Dat zorgt ervoor dat de zogenaamde amateurs er niet aan beginnen.

Vergrijzing. De meerkost voor de verzorgingsstaat is immens, maar de vergrijzing heeft ook positieve effecten. Zo zorgt de vergrijzing ervoor dat de potentiële groep misdadigers een stuk kleiner is. ‘Onderzoek toont aan dat de meeste crimineel actieve personen mannen zijn tussen 18 en 25 jaar,’ zegt criminoloog Bauwens. ‘Aangezien die leeftijdsgroep door de vergrijzing kleiner is, is het criminele potentieel ook gewoon kleiner.’

Hot spot policing. In tegenstelling tot de vroege jaren negentig doen politiediensten steeds vaker aan hot spot policing, waarbij ze extra aandacht geven aan bepaalde ‘problematische’ wijken of plaatsen. Dat zorgt aanvankelijk vaak voor een statistische stijging, omdat er meer gevallen geregistreerd worden, maar heeft op lange termijn een positief effect. ‘Als je zo’n hot spot aanpakt, boek je sowieso winst,’ vertelt de Nederlandse hoogleraar victimologie Jan van Dijk (Tilburg University). ‘Er zijn altijd criminelen die er door die geconcentreerde aanpak mee ophouden.’

Het volledige verhaal leest u deze week in Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content