Video van Nationale Bank kan Piqueur 20 miljoen euro opleveren

Jeroen Piqueur © Belga Image

Een video-opname die de Nationale Bank van België (NBB) in 2014 maakte en waarin de voormalige topman van Optima Bank Jeroen Piqueur een garantiestelling van 20 miljoen euro uit zijn persoonlijk vermogen aanvaardt, wordt een centraal element in het debat over de geldigheid van die verbintenis.

Dat bleek dinsdag voor de beslagrechter in Gent. De video zou volgens Jeroen Piqueur aantonen dat hij onder druk gezet werd om de verbintenis te ondertekenen en dat het geld niet van toepassing zou zijn bij een faillissement.

De verdediging van Piqueur heeft een kopie van de videotape bij de Nationale Bank bekomen, bevestigt Vincent Van Obberghe, de advocaat van Jeroen Piqueur. De verdediging geeft geen verdere commentaar op de zaak.

De beelden zouden het contact weergeven tussen gouverneur Luc Coene en zijn latere opvolger Jan Smets enerzijds, en Piqueur, Luc Van den Bossche (de vroegere voorzitter van het directiecomité) en Danny De Raymaeker (de vroegere CEO) aan de kant van Optima Bank. Op de gefilmde meeting bij de Nationale Bank op 24 november 2014 eiste de Nationale Bank een garantie van de hoofdaandeelhouder om de afwikkeling van de bankactiviteiten te kunnen verzekeren.

In de omgeving van Piqueur wordt gesteld dat hij op voorhand niet wist dat de NBB een garantiestelling van 20 miljoen zou vragen, en dat hij toen geen andere keuze zou gehad hebben dan te tekenen, indien hij de aanstelling wou vermijden van een speciaal commissaris die toestemming zou moeten geven voor alle handelingen en beslissingen van Optima Bank.

Coene verklaarde in de Kamercommissie Financiën dat op dat moment duidelijk was dat Optima Bank er niet in slaagde een rendabel businessmodel uit te bouwen. “In oktober 2014 was er een kantelmoment en hebben we het sein gegeven dat de bankactiviteit bij Optima moest worden afgewikkeld”, zei Coene.

De video-opname was een standaardprocedure bij gevoelige dossiers van de Nationale Bank, die de tape moest vrijgeven op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur en de privacywet. De Nationale Bank wenst geen bevestiging of commentaar te geven over de video, zegt woordvoerster Kristin Bosman.

Piqueur betwist nu de garantiestelling en stelt dat die kaderde in de afbouw van Optima Bank. De video zou volgens Piqueur ook aantonen dat het geld niet van toepassing was bij een faillissement, dat verder volgens hem door de Nationale Bank zou uitgelokt zijn.

Ook de echtgenote van Piqueur vraagt de nietigverklaring van de verbintenis van garantiestelling, omdat de 20 miljoen zowel aan Piqueur als aan haar zou toebehoren. De verdediging kan de video gebruiken in de procedures voor de familiekamer van de rechtbank van eerste aanleg en de beslagrechter, die pas volgend jaar gepleit worden.

Parket legt strafrechtelijk beslag op Porsche van Jeroen Piqueur

Het parket heeft ook strafrechtelijk beslag gelegd op de Porsche Carrera GT van Jeroen Piqueur, waarop de curatoren van de failliete bank beslag lieten leggen. Dat bleek dinsdag voor de beslagrechter in Gent. Het parket onderzoekt of de exclusieve wagen eigendom is van Piqueur of van garage Vandenberghe uit Sint-Martens-Latem, die aanvoert dat ze de auto kochten voor een half miljoen euro.

De curatoren van Optima Bank hadden bewarend beslag laten leggen op verschillende roerende goederen en luxewagens van Piqueur. Het ging onder meer om een Aston Martin oldtimer, de Porsche en een Rolls-Royce. Een Bentley bleek geen eigendom van Piqueuer omdat het een leasewagen betrof.

De Porsche Carrera GT werd ook in bewaring gesteld werden door de gerechtelijk sekwester, maar garage Vandenberghe startte een zogenaamde revindicatieprocedure, omdat de wagen ten onrechte in beslag zou genomen zijn. De advocaat van het bedrijf, gespecialiseerd in exclusieve wagens zoals Ferrari, Lamborghini en Porsche, wil dat de beslagrechter uitspraak doet over de Porsche. De curatoren wilden een uitstel omwille van het strafrechtelijk beslag, maar de beslagrechter behandelde de zaak dinsdag.

De advocaat van de garage stelt dat zij de auto kochten voor 500.000 euro. De Porsche was volgens het bedrijf een investering en zou nu ongeveer 650.000 euro waard zijn. “Piqueur verkocht de wagen omdat hij wou meedoen aan de Zoute Rally in Knokke (de Zoute Grand Prix, nvdr.) Hij wou er deelnemen met een Aston Martin (DB2, nvdr.), een wagen van 300.000 euro van mijn cliënt. Piqueur tekent voor voldaan af, gaf de sleutels van zijn Porsche af en er is een verkoopsovereenkomst met twee handtekeningen. We kunnen dus bewijzen dat wij eigenaar zijn van de Porsche.”

De rest van de 500.000 euro werd voor een deel cash betaald, een deel via een bankcheque en een deel via overschrijving. De beslagrechter had vragen bij de manier van werken, maar volgens de garage gebeurde alles volgens de regels. “Er werd 50.000 euro cash afgehaald door mijn cliënt. Er werd ons verteld dat Piqueur dat geld nodig had om het personeel van zijn boot cash te betalen.”

De verkoop werd afgerond meer dan een jaar voor het faillissement van de Optima Bank, maar de curatoren voerden aan de transactie gebeurde kort nadat Piqueur zijn garantiestelling van 20 miljoen euro deed uit zijn persoonlijk vermogen. De curatoren betwisten de eigendom van de garage en stellen dat er geen bewijs is dat de cash en de bankcheque overhandigd zijn.

De beslagrechter doet uitspraak binnen de twee weken.

Het parket bevestigt het beslag in opdracht van de onderzoeksrechter op de wagen en op andere goederen van Piqueur. Dat kwam er na een aantal huiszoekingen en onderzoeksdaden, maar het parket geeft geen details over het gerechtelijk onderzoek. Ook de curatoren en de fiscus maken nog aanspraak op de goederen van Piqueur. De curatoren hebben ook beslag laten leggen bij een negental vennootschappen waar Piqueur aandelen heeft, maar ook dat wordt betwist.

Dinsdag werd ook een conclusiekalender bepaald in het verzet dat Piqueur aantekende tegen het beslag. Op 24 januari wordt die zaak gepleit.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content