Video: Amateurbeelden tonen 100 asielzoekers die op de vuist om hoofddoek

In het kwartier Moorslede in Leopoldsburg, waar een noodopvangcentrum voor asielzoekers is ingericht, is gisterennamiddag een honderdtal personen slaags na een discussie over een hoofddoek. Op amateurbeelden die VTM NIEUWS in handen kreeg is te zien hoe Afghanen, Irakezen en Syriërs elkaar te lijf gaan met stoelen, borstelstelen en vuilbakken. Een zevental personen liep verwondingen op. Een van hen moest voor verzorging naar het ziekenhuis. © BELGA

In het kwartier Moorslede in Leopoldsburg, waar een noodopvangcentrum voor asielzoekers is ingericht, is gisterennamiddag een honderdtal personen slaags na een discussie over een hoofddoek. Op amateurbeelden die VTM NIEUWS in handen kreeg is te zien hoe Afghanen, Irakezen en Syriërs elkaar te lijf gaan met stoelen, borstelstelen en vuilbakken. Een zevental personen liep verwondingen op. Een van hen moest voor verzorging naar het ziekenhuis.

Aanleiding voor de massale vechtpartij zou het niet dragen van een hoofddoek zijn geweest door een Syrische jongedame. Afghaanse jongens vonden dat dit wel zou moeten, ook zou ze te Westers gekleed gaan.

In totaal gingen honderd van de vijfhonderd asielzoekers in het kwartier Moorslede in Leopoldsburg op de vuist. De lokale politie Kempenland was onmiddellijk ter plaatse om de gemoederen te bedaren. Een persoon werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht en mocht dat vrijdagavond al verlaten. “De vier, die naar het gesloten opvangcentrum verplaatst zijn, zijn het gevecht gestart. De discussie ging over een jonge vrouw van Syrische origine die volgens de Afghanen een hoofddoek moest dragen. Bizar want er lopen meerdere vrouwen zonder hoofddoek rond. Waarom net deze Syrische geviseerd werd, is niet duidelijk. De Syriërs kozen de kant van de jonge vrouw, terwijl de Afghanen en Irakezen aan de andere kant stonden. Met de verwijdering van de elf vechtersbazen willen we een duidelijk signaal geven”, zegt An Luyten.

“We zijn geschrokken van deze massale vechtpartij. Het is ook traumatiserend voor de andere asielzoekers, vrouwen en kinderen. Deze schermutseling hadden we eerlijk gezegd niet zien aankomen, hoewel de discussies blijkbaar al een paar dagen bezig waren. We zijn er nochtans op getraind en als we bepaalde wrijvingen vaststellen, kunnen we daarop anticiperen”, besluit de woordvoerster van Rode Kruis Vlaanderen.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content