Het BELvue, het museum over de geschiedenis van België en centrum voor de democratie, organiseert elk jaar voor België de Europese wedstrijd Eustory: een geschiedeniswedstrijd voor jongeren van de derde graad van het secundair onderwijs. Tijdens het schooljaar 2014-2015 werkt BELvue samen met Knack, Le Vif en persagentschap Belga aan een speciale editie van de wedstrijd in het kader van de Eerste Wereldoorlog.

Via de wedstrijd Eustory gaan leerlingen en hun leerkracht op zoek naar het persoonlijke verhaal achter de Groote Oorlog. De leerlingen moeten een geschiedeniswerkstuk afleveren over het dagelijkse leven in België tijdens de bezetting in 1914-1918 en zich daarbij baseren op de getuigenis van één of meer referentiepersonen. Elke groep die de preselectie haalt, krijgt hulp van een ervaren journalist en krijgt een beurs van 200 euro.

Creativiteit en originaliteit

In mei 2015 zal een onafhankelijke jury de beste werken uitkiezen, die worden bekroond en verspreid. Bovendien maken de laureaten deel uit van het Europese netwerk van Eustory en krijgen zij de kans om samen met jongeren uit andere Eustory-landen deel te nemen aan zomerworkshops.

Niet alleen het historisch aspect is belangrijk, ook originaliteit en creativiteit spelen een belangrijke rol in de Eustory-wedstrijd. Daarom zijn alle vormen van werkstukken toegelaten, gaande van een schriftelijk relaas, een dagboek, een blog, een video, een audioreportage, foto's tot een maquette.

Leerkrachten die willen deelnemen met hun leerlingen kunnen zich via het aanmeldingsdossier op de website van Eustory inschrijven. Projectvoorstellen indien kan tot en met 30 mei 2014.

Het BELvue, het museum over de geschiedenis van België en centrum voor de democratie, organiseert elk jaar voor België de Europese wedstrijd Eustory: een geschiedeniswedstrijd voor jongeren van de derde graad van het secundair onderwijs. Tijdens het schooljaar 2014-2015 werkt BELvue samen met Knack, Le Vif en persagentschap Belga aan een speciale editie van de wedstrijd in het kader van de Eerste Wereldoorlog.Via de wedstrijd Eustory gaan leerlingen en hun leerkracht op zoek naar het persoonlijke verhaal achter de Groote Oorlog. De leerlingen moeten een geschiedeniswerkstuk afleveren over het dagelijkse leven in België tijdens de bezetting in 1914-1918 en zich daarbij baseren op de getuigenis van één of meer referentiepersonen. Elke groep die de preselectie haalt, krijgt hulp van een ervaren journalist en krijgt een beurs van 200 euro. Creativiteit en originaliteit In mei 2015 zal een onafhankelijke jury de beste werken uitkiezen, die worden bekroond en verspreid. Bovendien maken de laureaten deel uit van het Europese netwerk van Eustory en krijgen zij de kans om samen met jongeren uit andere Eustory-landen deel te nemen aan zomerworkshops.Niet alleen het historisch aspect is belangrijk, ook originaliteit en creativiteit spelen een belangrijke rol in de Eustory-wedstrijd. Daarom zijn alle vormen van werkstukken toegelaten, gaande van een schriftelijk relaas, een dagboek, een blog, een video, een audioreportage, foto's tot een maquette. Leerkrachten die willen deelnemen met hun leerlingen kunnen zich via het aanmeldingsdossier op de website van Eustory inschrijven. Projectvoorstellen indien kan tot en met 30 mei 2014.