Vervroegde Vlaamse begrotingscontrole is bijna klaar

© Belga

De vervroegde begrotingscontrole voor de Vlaamse begroting is zo goed als afgerond. Na een finale nalezing, geeft minister-president Kris Peeters dinsdagmiddag tekst en uitleg in de Begrotingscommissie van het Vlaams parlement.

De Vlaamse regering zal dinsdag de laatste hand leggen aan de vervroegde begrotingscontrole. Het is de bedoeling om diezelfde dag in de commissie Begroting van het Vlaams Parlement het resultaat van de begrotingscontrole toe te lichten. Wellicht blijft de veelbesproken kindpremie overeind, net als het derde VRT-net.

De Vlaamse regering moet zoals bekend op zoek naar 500 miljoen euro om de begroting voor dit jaar in evenwicht te houden. Dat komt omdat de economische groei een pak lager uitvalt dan gedacht was bij de oorspronkelijke begrotingsopmaak in september van vorig jaar.

Besparingspistes

Allerlei besparingspistes deden de voorbije weken de ronde. Zo zouden de 14,5 miljoen euro die voorzien waren voor de (stapsgewijze) invoering van een Vlaamse kindpremie verdwijnen. Naar verluidt zou die kindpremie (waarvan het bedrag nog niet is vastgelegd) toch overeind blijven. De sociale partners hadden ook voorgesteld om het derde VRT-niet uit te stellen, maar ook dat net komt er waarschijnlijk.

Gaan ministers zelf loon inleveren?

Waar wordt er dan wel bespaard? Het ziet er naar uit dat een niet onbelangrijk deel van de oefening komt uit besparingen op de werkingsmiddelen voor de overheidsadministraties en -diensten. Dat kan door die middelen bijvoorbeeld te bevriezen en dus niet te indexeren, met uitzondering van de lonen voor de ambtenaren en de onderwijzers. Dat zou 70 miljoen euro kunnen opbrengen. Als kleinere maatregel denken de ministers er ook aan zelf wat loon in te leveren.

Successierechten sneller innen

Aan de inkomstenzijde is al geopperd om de successierechten sneller te innen, wat nog eens 60 miljoen euro zou kunnen opbrengen. En de Vlaamse ontwerpbegroting had buffers. Het ziet er naar uit dat die nu ingezet zullen worden. Extra buffers aanleggen, zoals federaal vicepremier Steven Vanackere (CD&V) suggereerde, lijkt er niet in te zitten. De Vlaamse regering heeft als enige een begroting in evenwicht en dat strekt tot voorbeeld, liet Peeters nog verstaan. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content