De nieuwe besparingsplannen bij de Belgische spoorwegen deden de voorbije dagen heel wat stof opwaaien. Er staan een kleine driehonderd treinen op de helling, waardoor tot zesduizend reizigers op zoek zouden moeten naar een alternatief.

De raad van bestuur van de NMBS buigt zich vandaag over de besparingsplannen. Spoorbaas Marc Descheemaeker stelt voor om 300 treinen te schrappen en 36 stations of stopplaatsen te sluiten.

'Besparingsplan is nog niet rijp'

Ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte verdedigt de mogelijke afschaffing van een aantal treinen. Voorwaarde is wel dat er een alternatief voorhanden is, zei ze op de VRT-radio. De minister gaf daarbij toe dat het besparingsplan van de NMBS nog niet op alle vlakken "rijp" is.

"Ik begrijp de reacties, maar we moeten het debat durven voeren. Is het maatschappelijk en ecologisch verantwoord om zes mensen op een trein te zetten, als er helemaal geen kostendekking is, zelfs niet voor de energiefactuur alleen? ", wierp Vervotte op.

Het recht op vervoer wil de minister niet ter discussie stellen. Er moet dus een alternatieve vorm van openbaar vervoer voorhanden zijn. De CD&V-politica waarschuwde voor een te eenzijdig beeld van de besparingsplannen bij het spoor.

'Eerst duidelijkheid creëren'

Er ligt wel degelijk een heel pakket maatregelen op tafel, maar enkele punten zijn volgens haar fel uitvergroot en te weinig geduid. Al gaf Vervotte toe dat niet alle punten al rijp zijn. "Ik denk dat men op vlak van aanbod eerst duidelijkheid moet creëren over al die criteria, zodat de mensen alle bedoelingen kennen", verduidelijkte ze.

Op personeelsvlak stelt Vervotte zich dan weer vragen bij de personeelsstijging binnen de algemene diensten van de NMBS en Infrabel. Zij hebben volgens de minister de neiging om zich meer als eigen onderneming te gedragen, wat niet strookt met het idee van de NMBS-holding. Maar een hertekening van de structuur kan volgens haar best door de nieuwe regering opgestart worden.

285 miljoen euro

De besparingsmaatregelen en extra inkomsten verwacht door spoorwegmaatschappij NMBS worden geschat op 285 miljoen euro. Dat schrijft de krant L'Echo. De NMBS verwacht een toename van de omzet bij het binnenlandse reizigersvervoer van 97,7 miljoen euro, samen met een stijging van de overheidsdotatie van 60,7 miljoen euro voor die dienstverlening.

De toplui rekenen ook op een besparing van 9 miljoen euro op de algemene kosten. Samen komen de besparingsmaatregelen momenteel op 285 miljoen euro. Het schrappen van treinen zou ook nog eens een besparing van 23,6 miljoen euro moeten opleveren. (Belga/EE)

De nieuwe besparingsplannen bij de Belgische spoorwegen deden de voorbije dagen heel wat stof opwaaien. Er staan een kleine driehonderd treinen op de helling, waardoor tot zesduizend reizigers op zoek zouden moeten naar een alternatief. De raad van bestuur van de NMBS buigt zich vandaag over de besparingsplannen. Spoorbaas Marc Descheemaeker stelt voor om 300 treinen te schrappen en 36 stations of stopplaatsen te sluiten.'Besparingsplan is nog niet rijp' Ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte verdedigt de mogelijke afschaffing van een aantal treinen. Voorwaarde is wel dat er een alternatief voorhanden is, zei ze op de VRT-radio. De minister gaf daarbij toe dat het besparingsplan van de NMBS nog niet op alle vlakken "rijp" is. "Ik begrijp de reacties, maar we moeten het debat durven voeren. Is het maatschappelijk en ecologisch verantwoord om zes mensen op een trein te zetten, als er helemaal geen kostendekking is, zelfs niet voor de energiefactuur alleen? ", wierp Vervotte op. Het recht op vervoer wil de minister niet ter discussie stellen. Er moet dus een alternatieve vorm van openbaar vervoer voorhanden zijn. De CD&V-politica waarschuwde voor een te eenzijdig beeld van de besparingsplannen bij het spoor.'Eerst duidelijkheid creëren' Er ligt wel degelijk een heel pakket maatregelen op tafel, maar enkele punten zijn volgens haar fel uitvergroot en te weinig geduid. Al gaf Vervotte toe dat niet alle punten al rijp zijn. "Ik denk dat men op vlak van aanbod eerst duidelijkheid moet creëren over al die criteria, zodat de mensen alle bedoelingen kennen", verduidelijkte ze. Op personeelsvlak stelt Vervotte zich dan weer vragen bij de personeelsstijging binnen de algemene diensten van de NMBS en Infrabel. Zij hebben volgens de minister de neiging om zich meer als eigen onderneming te gedragen, wat niet strookt met het idee van de NMBS-holding. Maar een hertekening van de structuur kan volgens haar best door de nieuwe regering opgestart worden. 285 miljoen euro De besparingsmaatregelen en extra inkomsten verwacht door spoorwegmaatschappij NMBS worden geschat op 285 miljoen euro. Dat schrijft de krant L'Echo. De NMBS verwacht een toename van de omzet bij het binnenlandse reizigersvervoer van 97,7 miljoen euro, samen met een stijging van de overheidsdotatie van 60,7 miljoen euro voor die dienstverlening. De toplui rekenen ook op een besparing van 9 miljoen euro op de algemene kosten. Samen komen de besparingsmaatregelen momenteel op 285 miljoen euro. Het schrappen van treinen zou ook nog eens een besparing van 23,6 miljoen euro moeten opleveren. (Belga/EE)