Vervoort: ‘Dag van de aanslagen telefoons gedaan over wat te doen met metro’

Rudi Vervoort (PS) © BELGA

Op 22 maart zijn er voor 8.50 uur telefonische contacten geweest om te weten wat er met de metro moest gebeuren, na de explosies op Zaventem. Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort zondag bevestigd. Volgens de RTBF vertrok vanuit het Crisiscentrum vanaf 8.10 uur een aantal telefoons

Minister van Binnenlands Zaken Jan Jambon verklaarde na de aanslagen op 25 maart in de Kamer dat de beslissing om het Brusselse metronetwerk te evacueren om 8.50 uur werd genomen, als gevolg van de explosies op de luchthaven Brussels Airport. Daags nadien liet de MIVB weten dat de vervoersmaatschappij geen enkele instructie van het federale niveau had ontvangen om de metro stil te leggen na de eerste aanslag in Zaventem. De vraag stelde zich ook waarom de evacueringsbeslissing niet veel eerder werd genomen.

Volgens de RTBF vertrokken er vanuit het Crisiscentrum vanaf 8.10 uur een aantal telefoontjes. Vervoort bevestigde die contacten zonder er verder op in te gaan. De Brusselse minister-president weigerde wie dan ook te betichten. “Er zijn telefonische contacten geweest”, zei Vervoort in de uitzending “Décodeurs”. Hij bracht ook de omstandigheden op dat ogenblik van de dag in herinnering en wilde niet in de plaats treden van de parlementaire onderzoekscommissie die de Kamer volgende week zal oprichten.

“Op dat ogenblik beschikte men over onvoldoende informatie”. De metro was niet de enige infrastructuur met een potentieel hoog risico, merkte Vervoort op. Er waren er nog andere, zoals het bovengronds netwerk van de MIVB of de spoorwegen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content