Het ijzeren hek rond het kasteel van Laken is verroest en moet gedeeltelijk vervangen worden. De kostprijs van 1,5 miljoen euro wordt volledig gedragen door de Regie der Gebouwen, schrijft De Morgen.

Door gebrek aan onderhoud is het hek verroest en sommige delen moeten vervangen worden. "Het hek is in zeer slechte staat, we kunnen het niet langer zo laten", zegt Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen.

Belastingbetaler betaalt

De Regie der Gebouwen neemt de kosten, die oplopen tot 1,5 miljoen euro, volledig op zich. De koning of de Koninklijke Schenking komen niet tussenbeide, waardoor de kosten onrechtstreeks bij de Belgische belastingbetaler terechtkomen.

"Dit gaat over de beveiliging van het paleis", zegt Vanderborght. "En dat is een bevoegdheid van de Regie. Dat is zo vastgelegd in de begrotingswet."

Koning belooft andere werken te betalenKoning Albert had na alle commotie omtrent de indexering van zijn donatie nochtans beloofd om het geld te gebruiken voor herstel- en onderhoudswerken aan koninklijke residenties. "De koning heeft zich al geëngageerd voor andere onderhoudswerken", klinkt het op het paleis.

Zo zou de vorst een deel van de kosten van onderhoudswerken aan het paleis in het centrum van Brussel voor zich nemen. Concrete afspraken zijn er nog niet, volgens het paleis staat het wel vast dat de investering van de koning er komt. (Belga/EE)

Het ijzeren hek rond het kasteel van Laken is verroest en moet gedeeltelijk vervangen worden. De kostprijs van 1,5 miljoen euro wordt volledig gedragen door de Regie der Gebouwen, schrijft De Morgen. Door gebrek aan onderhoud is het hek verroest en sommige delen moeten vervangen worden. "Het hek is in zeer slechte staat, we kunnen het niet langer zo laten", zegt Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen. Belastingbetaler betaalt De Regie der Gebouwen neemt de kosten, die oplopen tot 1,5 miljoen euro, volledig op zich. De koning of de Koninklijke Schenking komen niet tussenbeide, waardoor de kosten onrechtstreeks bij de Belgische belastingbetaler terechtkomen. "Dit gaat over de beveiliging van het paleis", zegt Vanderborght. "En dat is een bevoegdheid van de Regie. Dat is zo vastgelegd in de begrotingswet." Koning belooft andere werken te betalenKoning Albert had na alle commotie omtrent de indexering van zijn donatie nochtans beloofd om het geld te gebruiken voor herstel- en onderhoudswerken aan koninklijke residenties. "De koning heeft zich al geëngageerd voor andere onderhoudswerken", klinkt het op het paleis. Zo zou de vorst een deel van de kosten van onderhoudswerken aan het paleis in het centrum van Brussel voor zich nemen. Concrete afspraken zijn er nog niet, volgens het paleis staat het wel vast dat de investering van de koning er komt. (Belga/EE)