Vervanging F-16: defensie-industrie verwacht positieve gevolgen voor ondernemingen

© Belga

Militaire investeringsbeslissingen, zoals over de vervanging van de F-16-vliegtuigen, bieden ‘economische opportuniteiten’ voor ondernemingen en onderzoeksinstellingen uit de Belgische veiligheids- en defensie-industrie. Dat herhaalt de sectorvereniging BSDI (‘Belgian Security and Defense Industry’) donderdag, nu een beslissing over de opvolger van de F-16’s nabij lijkt.

De vereniging zegt te hopen op een positieve beslissing in een reeks investeringsdossiers. Ze verwijst niet alleen naar de vervanging van de F-16’s door 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, maar ook naar de aankoop van nieuwe pantserwagens, drones en mijnenjagers. ‘Deze beslissingen zouden het sluitstuk zijn van een lang besluitvormingsproces en een belangrijke stap in de verwerving die niet enkel de operationele capaciteit van de krijgsmacht ten goede komt, maar ook belangrijke gevolgen heeft voor de defensie-industrie en onderzoeksinstellingen’, klinkt het in een persbericht.

Vier andere bedrijven – Belgium Engine Center, Esterline, Feronyl en Solvay – wezen er woensdagavond al op dat de omvangrijke investeringsdossiers gepaard gaan met volgens hen buitengewone technologische en wetenschappelijke opportuniteiten, waar bedrijven in het hele land actief aan deelnemen. ‘Deze industriële gevolgen gaan verder dan het louter militaire aspect en komen de economie van het hele land ten goede’, aldus de bedrijven. Enkelen van hen zijn al betrokken bij het programma van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig F-35 Lightning II, de vermoedelijke opvolger van de F-16’s.

Partner Content