Vervalste mails over F-16's: 'John is een beetje onvoorzichtig geweest'

04/06/18 om 12:01 - Bijgewerkt om 14:25

Bron: Belga

SP.A-voorzitter John Crombez moest maandagochtend tekst en uitleg geven op het partijbureau en zei dat hij 'te voortvarend' is geweest in het verspreiden van de vervalste mails. 'John is een beetje onvoorzichtig geweest. Maar in de grond verandert er niets', zegt SP.A-senator Bert Anciaux.

Vervalste mails over F-16's: 'John is een beetje onvoorzichtig geweest'

© BelgaImage

SP.A-voorzitter John Crombez geeft toe dat hij 'te voortvarend' is geweest in het verspreiden van wellicht vervalste mails in het dossier over de vervanging van de F-16's. Crombez moest maandagochtend tekst en uitleg geven op het sp.a-partijbureau. Daar laat men Crombez niet vallen. 'Het is duidelijk dat men ons langs alle kanten wil aanvallen, maar we zullen ons niet laten doen', zegt SP.A-Kamerlid Karin Temmerman.

De voorbije dagen zijn meer en meer twijfels gerezen over de anonieme mails waarmee SP.A-voorzitter John Crombez vorige week het ontslag van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft gevraagd. In De Standaard en De Morgen erkent de SP.A-voorzitter dat hij niet zeker weet of de mails authentiek zijn en dat hij ze beter niet gebruikt had. En terwijl oppositiepartij SP.A op basis van de mails de geloofwaardigheid en positie van Vandeput in vraag wilde stellen, gaat het nu over de geloofwaardigheid van de partij en de positie van SP.A-voorzitter Crombez.

Op het partijbureau van de Vlaamse socialisten erkende Crombez dat hij 'te voortvarend' is geweest door uit te pakken met de mails. De partij blijft achter haar voorzitter staan. 'John is een beetje onvoorzichtig geweest. Maar in de grond verandert er niets. Dat men ons eerst een antwoord geeft op de eerste zeven mails', zegt SP.A-senator Bert Anciaux. Anciaux vraagt zich samen met andere partijleden af wie er achter de mogelijk vervalsingen zit. 'Men probeert alle truken boven te halen om ons te beschadigen', aldus Anciaux.

'We laten ons niet doen door twee mails'

Kamerlid Karin Temmerman noemt het vervalsen van mails onaanvaardbaar'. 'Het is duidelijk dat men ons langs alle kanten wil aanvallen, maar we zullen ons niet laten doen', aldus Temmerman. Ook Leona Detiège blijft achter Crombez staan. 'Wat hij naar voor brengt heeft een zekere waarde. Ik geloof er in elk geval in.'

'We hebben een open en constructieve discussie in het partijbureau gehad. Niemand twijfelt aan de sterke van onze voorzitter.' Dat zei Europees parlementslid Kathleen Van Brempt maandagmiddag na afloop van het partijbureau. 'Ons dossier is sterk genoeg. We laten ons niet doen door twee mails. We gaan verder werken op dossiers', klonk een zelfzekere kamerfractieleidster Meryame Kitir. Na afloop van het partijbureau lieten de meeste bureauleden zich niet zien, of hielden ze de lippen stijf op elkaar. Enkel Kitir en Van Brempt reageerden kort. Het Europarlementslid erkende dat Crombez de omstreden mail 'wellicht beter niet gebruikt had'.

Onze partners