Verschillende fusies onderweg in Oost-Vlaanderen

'Meer bestuurskracht en schaalvergroting door fusies is de enige manier om de uitdagingen waar gemeenten en steden vandaag mee geconfronteerd worden aan te gaan.'

In Oost-Vlaanderen onderhandelen heel wat steden en gemeenten over een toekomstige fusie.

Eeklo en Zelzate zijn geïnteresseerd in Assenede om een fusiegemeente te vormen. Maar het schepencollege van de Noordelijke gemeente stelt dinsdag een studiebureau aan om de zaak te rationaliseren. Burgemeester Philippe De Coninck (Open vld) wil zo met kennis van zaken de beste partners selecteren.

Er zijn dan ook meerdere combinaties mogelijk. Zo behoort een fusie met Wachtebeke en Zelzate tot de mogelijkheden. Maar ook Eeklo, Sint-Laureins en Kaprijke kunnen een gezamenlijk project in de steigers zetten. De gemeente werkt voor haar politietaken al samen met Evergem, dus ook daar is een en ander mogelijk.

Om de zaken met een zekere afstand te analyseren beroept het lokaal bestuur zich op een gespecialiseerd studiebureau. Het schepencollege zal dit dinsdag aanstellen. Daarna volgt een grondige studie, die al gauw een half jaar in beslag zal nemen. Pas daarna worden keuzes doorgemaakt en kan een project rond zijn voor 2025.

Dat is een belangrijke datum omdat vanaf dan een volgende Vlaamse regering fusies mogelijk zal verplichten. Vandaag loont de operatie financieel: tot 500 euro schuldafbouw per inwoner. Zeker als het over grote fusie-projecten gaat.

De Vlaamse overheid steunt vrijwillige fusies naast de financiële bonus ook met de mogelijkheid voor nieuwe fusiegemeenten om tijdelijk extra schepenen aan te stellen. En elke piste heeft voor- en nadelen. Voorheen leken gemeentefusies vaak verweven met strategische overwegingen van lokale politici. Om de keuze rationeel te staven worden vandaag studies uitgevoerd. In het geval van Assenede is er vooral efficiëntiewinst nodig en kwaliteitsverbetering in de dienstverlening. De organisatie van eenmansdiensten is ook minder problematisch bij fusies.

Maar natuurlijk blijft de financiële steun van de Vlaamse regering een uiterst belangrijke impuls. Die loopt op tot zowat 500 euro per inwoner. Vooral bij grote projecten.

Zoals in Oudenaarde, waar een fusie zou kunnen leiden tot de grootste gemeente van Vlaanderen. Daar ligt een project op tafel waar de stad, met ruim 30.000 inwoners, ook Kluisbergen en Wortegem-Petegem, met elk zowat 6.500 inwoners, zou opnemen. Maar ook Kruisem, dat na een vorig fusieproject 15.747 inwoners telt: de optelsom van het voormalige Kruishoutem en Zingem.

In die laatste gemeente vindt burgemeester Joop Verzele (CD&V) een referendum geen goed idee. Hij pleit voor inspraak en informatiemomenten, maar geen ja/neen-vraag over de complexe opgave. In Kluisbergen worden handtekeningen ingezameld om een referendum af te dwingen. In Wortegem-Petegem lijken oppositie en meerderheid overtuigd dat zo een bevraging er moet komen.

Ten slotte zal ook de bevolking in Oudenaarde zich over de wenselijkheid van een fusie uitspreken. Dat werd eind oktober al duidelijk in de gemeenteraad.

Partner Content