In het grootste geheim, zo schrijft De Tijd, heeft een Brusselse onderzoeksrechter onderzocht of voormalig SP.A-voorzitter Steve Stevaert zich vierenhalf jaar geleden schuldig maakte aan verkrachting. Dat zou, volgens een klacht die pas enige tijd later werd ingediend, gebeurd zijn in een van de bedrijven waar Stevaert in die periode een mandaat bekleedde.

Het gerechtelijk onderzoek is na verschillende verhoren van de betrokkenen intussen afgesloten en het Brussels parket besloot Stevaert te vervolgen, zegt Laurens Dumont in De Tijd. De woordvoerder van het Brussels parket zegt ook dat de raadkamer Stevaert op 24 maart heeft doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Daardoor kan er snel een publieke rechtszaak volgen.

Stevaert viel naar eigen zeggen totaal uit de lucht over de beslissing van de raadkamer. "Ik was helemaal niet op de hoogte dat ik was opgeroepen voor de raadkamer." Hij ontkent volgens De Tijd niet dat hij is verhoord over de aantijgingen.

De minister van Staat wordt beschuldigd van verkrachting en aanranding van de eerbaarheid, met de verzwarende omstandigheid dat hij misbruik zou hebben gemaakt van het gezag of de faciliteiten die zijn functies hem verlenen. De feiten vonden plaats in september 2010 in Brussel.

Goedele Liekens

Uit gerechtelijke bronnen kon Belga vernemen dat Stevaert het beweerde slachtoffer ontmoette naar aanleiding van een televisie-uitzending gepresenteerd door Goedele Liekens.

Stevaert en de vrouw waren beiden gasten in een programma dat door Goedele Liekens werd gepresenteerd en werden na afloop aan elkaar voorgesteld. In de loop van de avond zou Stevaert vervolgens de vrouw verkracht hebben. Zij zou daar jaren over gezwegen hebben, maar was wel zodanig getraumatiseerd dat ze haar taak als woordvoerster niet meer kon vervullen en het betrokken bedrijf verliet.

Sinds enige tijd probeert ze ver van de media haar leven herop te bouwen. De vrouw diende wel een klacht in bij het Brusselse gerecht dat de zaak in alle discretie onderzocht. In de loop van dat onderzoek werd Stevaert herhaaldelijk verhoord. Waar hij eerst in alle toonaarden ontkende dat er ook maar iets gebeurd was, gaf hij in latere verhoren schoorvoetend toe dat hij wel degelijk seksuele betrekkingen had gehad met de vrouw, al zou die daar wel mee ingestemd hebben.

Een exacte datum voor het proces is er nog niet, maar vermoedelijk zal dat begin juni plaatsvinden.

(Belga/RR/TE)

In het grootste geheim, zo schrijft De Tijd, heeft een Brusselse onderzoeksrechter onderzocht of voormalig SP.A-voorzitter Steve Stevaert zich vierenhalf jaar geleden schuldig maakte aan verkrachting. Dat zou, volgens een klacht die pas enige tijd later werd ingediend, gebeurd zijn in een van de bedrijven waar Stevaert in die periode een mandaat bekleedde. Het gerechtelijk onderzoek is na verschillende verhoren van de betrokkenen intussen afgesloten en het Brussels parket besloot Stevaert te vervolgen, zegt Laurens Dumont in De Tijd. De woordvoerder van het Brussels parket zegt ook dat de raadkamer Stevaert op 24 maart heeft doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Daardoor kan er snel een publieke rechtszaak volgen. Stevaert viel naar eigen zeggen totaal uit de lucht over de beslissing van de raadkamer. "Ik was helemaal niet op de hoogte dat ik was opgeroepen voor de raadkamer." Hij ontkent volgens De Tijd niet dat hij is verhoord over de aantijgingen.De minister van Staat wordt beschuldigd van verkrachting en aanranding van de eerbaarheid, met de verzwarende omstandigheid dat hij misbruik zou hebben gemaakt van het gezag of de faciliteiten die zijn functies hem verlenen. De feiten vonden plaats in september 2010 in Brussel. Uit gerechtelijke bronnen kon Belga vernemen dat Stevaert het beweerde slachtoffer ontmoette naar aanleiding van een televisie-uitzending gepresenteerd door Goedele Liekens. Stevaert en de vrouw waren beiden gasten in een programma dat door Goedele Liekens werd gepresenteerd en werden na afloop aan elkaar voorgesteld. In de loop van de avond zou Stevaert vervolgens de vrouw verkracht hebben. Zij zou daar jaren over gezwegen hebben, maar was wel zodanig getraumatiseerd dat ze haar taak als woordvoerster niet meer kon vervullen en het betrokken bedrijf verliet. Sinds enige tijd probeert ze ver van de media haar leven herop te bouwen. De vrouw diende wel een klacht in bij het Brusselse gerecht dat de zaak in alle discretie onderzocht. In de loop van dat onderzoek werd Stevaert herhaaldelijk verhoord. Waar hij eerst in alle toonaarden ontkende dat er ook maar iets gebeurd was, gaf hij in latere verhoren schoorvoetend toe dat hij wel degelijk seksuele betrekkingen had gehad met de vrouw, al zou die daar wel mee ingestemd hebben. Een exacte datum voor het proces is er nog niet, maar vermoedelijk zal dat begin juni plaatsvinden.(Belga/RR/TE)