De 19-jarige man werd verkracht tijdens een studentendoop. Hij was verkleed als vrouw. De universiteit zou studenten nu willen verbieden zich nog in iemand van het andere geslacht te verkleden, maar de HUB ontkent dat ondertussen.

Nochtans staat op de website van de bacheloropleiding journalistiek van de Erasmushogeschool (www.erasmix.be) dat de HUB "in samenspraak met de studentenkringen enkele preventieve maatregelen bij dopen en fuiven" heeft genomen. Studentenbegeleider Marc Ophalvens: "We hebben besloten dat de dopen afgelopen moeten zijn voor de winkels in de Nieuwstraat sluiten. Het thema waarbij mannen zich in vrouwen verkleden en vrouwen in mannen, mag niet meer. Want bepaalde groepen ervaren dat als provocerend."

De onderwijsinstelling keert nu op haar stappen terug en vindt niet dat een verkleedverbod de oplossing is.

De HUB zegt in een mededeling op haar website dat het niet om een verbod ging maar om 'een bewarende maatregel'.

"Met de hulp van de politie willen we de risico's op zware feiten als verkrachtingen verminderen. De politie zag het als een van de mogelijkheden om de verkleedpartijen te matigen, maar het was zeker niet de bedoeling om iemand daarmee te beledigen", aldus HUB-woordvoerder Filip Clarisse. "Maatregelen treffen en de studenten dingen verbieden zijn nooit aan de orde geweest. Ze beslissen nog altijd zelf hoe ze ergens op reageren."

Niet de schuld van slachtoffer

Ook Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille vindt de veelbesproken maatregel een fout signaal. "Het is een impliciete manier om aan te geven dat het de schuld van het slachtoffer is dat hij verkracht is en niet van de dader. Het mag nooit de boodschap zijn dat het slachtoffer zich moet aanpassen, zelfs niet als dat is om de studenten te beschermen. De daders zijn hier de enigen die op de vingers getikt moeten worden."

Volgens de staatssecretaris beledigt de school met dergelijke maatregelen ook vrouwen en transgenders. "Als je mannen verbiedt om zich als vrouw te verkleden of omgekeerd, beledig je de identiteit van transgenders. Vrouwen zouden zich dan ook niet te vrouwelijk mogen kleden want ook dat kan provocerend werken. Dat is een boodschap die we absoluut niet mogen verspreiden en niet kunnen accepteren."

Allochtone jongeren
Het slachtoffer, een 19-jarige student, keerde op 15 oktober rond 20.00 uur verkleed als vrouw terug van zijn studentendoop, toen hij nabij het Martelarenplein door een groepje allochtone jongeren werd omsingeld. Ze stalen zijn gsm en duwden hem vervolgens in een parking waar ze hem verkrachtten.

De daders werden gefilmd maar toch duurde het nog een maand vooraleer één van de daders, een 15-jarige jongen, werd opgepakt. En dat leidt tot onrust bij de studenten, zo staat te lezen op de website van de Erasmushogeschool. Dit weekend werd een tweede verdachte gearresteerd, een jongen van 17. De twee zitten opgesloten in de jeugdinstelling van Saint-Hubert. (Belga/TE)

De 19-jarige man werd verkracht tijdens een studentendoop. Hij was verkleed als vrouw. De universiteit zou studenten nu willen verbieden zich nog in iemand van het andere geslacht te verkleden, maar de HUB ontkent dat ondertussen. Nochtans staat op de website van de bacheloropleiding journalistiek van de Erasmushogeschool (www.erasmix.be) dat de HUB "in samenspraak met de studentenkringen enkele preventieve maatregelen bij dopen en fuiven" heeft genomen. Studentenbegeleider Marc Ophalvens: "We hebben besloten dat de dopen afgelopen moeten zijn voor de winkels in de Nieuwstraat sluiten. Het thema waarbij mannen zich in vrouwen verkleden en vrouwen in mannen, mag niet meer. Want bepaalde groepen ervaren dat als provocerend."De onderwijsinstelling keert nu op haar stappen terug en vindt niet dat een verkleedverbod de oplossing is. De HUB zegt in een mededeling op haar website dat het niet om een verbod ging maar om 'een bewarende maatregel'. "Met de hulp van de politie willen we de risico's op zware feiten als verkrachtingen verminderen. De politie zag het als een van de mogelijkheden om de verkleedpartijen te matigen, maar het was zeker niet de bedoeling om iemand daarmee te beledigen", aldus HUB-woordvoerder Filip Clarisse. "Maatregelen treffen en de studenten dingen verbieden zijn nooit aan de orde geweest. Ze beslissen nog altijd zelf hoe ze ergens op reageren."Niet de schuld van slachtoffer Ook Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille vindt de veelbesproken maatregel een fout signaal. "Het is een impliciete manier om aan te geven dat het de schuld van het slachtoffer is dat hij verkracht is en niet van de dader. Het mag nooit de boodschap zijn dat het slachtoffer zich moet aanpassen, zelfs niet als dat is om de studenten te beschermen. De daders zijn hier de enigen die op de vingers getikt moeten worden." Volgens de staatssecretaris beledigt de school met dergelijke maatregelen ook vrouwen en transgenders. "Als je mannen verbiedt om zich als vrouw te verkleden of omgekeerd, beledig je de identiteit van transgenders. Vrouwen zouden zich dan ook niet te vrouwelijk mogen kleden want ook dat kan provocerend werken. Dat is een boodschap die we absoluut niet mogen verspreiden en niet kunnen accepteren." Allochtone jongeren Het slachtoffer, een 19-jarige student, keerde op 15 oktober rond 20.00 uur verkleed als vrouw terug van zijn studentendoop, toen hij nabij het Martelarenplein door een groepje allochtone jongeren werd omsingeld. Ze stalen zijn gsm en duwden hem vervolgens in een parking waar ze hem verkrachtten. De daders werden gefilmd maar toch duurde het nog een maand vooraleer één van de daders, een 15-jarige jongen, werd opgepakt. En dat leidt tot onrust bij de studenten, zo staat te lezen op de website van de Erasmushogeschool. Dit weekend werd een tweede verdachte gearresteerd, een jongen van 17. De twee zitten opgesloten in de jeugdinstelling van Saint-Hubert. (Belga/TE)