Verkiezingspoll: 4 op 10 Vlamingen stemt voor N-VA

© BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Vier op tien deelnemers van een verkiezingspoll op Knack.be stemt zondag bij de federale verkiezingen voor N-VA. In Wallonië haalt MR bij deelnemers van deze poll ruim 24 procent van de stemmen. Aan de poll namen ruim 55.000 mensen deel, voornamelijk met een hoger opgeleid profiel.

Uit een online verkiezingspoll op Knack.be blijkt dat 39,5 procent van de deelnemers bij de federale verkiezingen zondag op N-VA zal stemmen. CD&V haalt 10,2 procent van de stemmen, Groen 8,8 procent, SP.A 8,5 procent en Open VLD 8 procent.

Opvallend: Vlaams Belang haalt niet meer dan 2,5 procent en doet het daarmee een stuk minder goed dan PVDA+ die door 5,4 procent van de deelnemers wordt aangeduid als de partij van hun voorkeur.

De resultaten sluiten aan bij de trends van de jongste peilingen zij het dat ze veel meer uitgesproken zijn. De N-VA doet het goed in de peilingen en nog veel beter in deze poll. De Vlaamse regeringspartijen doen het matig in de peilingen en minder goed in deze poll.

Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat aan de poll vooral hoger opgeleiden deelnamen. De partij van Bart De Wever scoort goed bij hoger opgeleiden, Groen doet het bij deze groep nog net ietsje beter dan regeringspartijen SP.A en Open VLD en het Vlaams Belang kan deze kiezers niet bekoren.

Nog uit de poll blijkt dat N-VA beter scoort naarmate de leeftijd van de kiezers stijgt. Uit een enquête bij ondernemers van het weekblad Trends bleek dat 1 op 2 deelnemers voor N-VA zal stemmen.

Groot aantal onbeslisten

Op de vraag op welke partij de deelnemers zouden stemmen bij de Vlaamse verkiezingen, wijken de antwoorden in geringe mate af. Hier haalt N-VA 39,4 procent, gevolgd door CD&V (11,3 procent), Groen (9,6 procent), SP.A (7,7 procent), Open VLD (7,3 procent) PVDA+ (5,5 procent) en Vlaams Belang (2,7 procent).

Ruim 15 procent van de deelnemers geeft aan nog onbeslist te zijn. Voor een poll die mensen op vrijwillige basis invullen en zo dicht bij de verkiezingen is dat een groot aantal. Dat toont aan dat de allerlaatste dagen van de campagne nog bijzonder spannend kunnen zijn, ook al ligt één partij dan zo afgetekend aan de leiding.

Bij de Franstalige deelnemers via Levif.be geeft 24,1 procent aan zondag bij de federale verkiezingen op MR te zullen stemmen, gevolgd door de PS (11,7 procent), Ecolo (7,1 procent), PTB-GO! (6,7 procent), CDH (6,5 procent), Parti Populaire (6,2 procent) en FDF (3,8 procent).

Vlamingen willen Bart De Wever als premier, Franstaligen kiezen voor Elio Di Rupo

Bart De Wever (26,4 procent) is volgens de deelnemers de meest geschikte politicus om premier van ons land te worden. Hij wordt gevolgd door Elio Di Rupo (21,2 procent) en Kris Peeters (16,9 procent). Voor de Vlaamse deelnemers is de volgorde licht anders: Bart De Wever (32,5 procent), Kris Peeters (20,2 procent) en Elio Di Rupo (17,5 procent). Bij de Franstaligen haalt Elio Di Rupo (34,1 procent) het van Didier Reynders (19,4 procent).

De poll liep in de periode voor het overlijden van CD&V-boegbeeld Jean-Luc Dehaene op de websites Knack.be en Levif.be. Er namen 55.338 mensen op een geldige manier aan deel van wie 69 procent mannen en 31 procent vrouwen. Het overgrote merendeel van de deelnemers heeft een hoog opgeleid profiel dat overeenstemt met het bezoekersprofiel van Knack.be en Levif.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content