Verkiezingsbudget Vlaamse politieke partijen:

LDD: 200.000 euro
Groen!: 400.000 euro
Vlaams Belang: 1,1 miljoen euro
Open VLD: 1,6 miljoen euro
CD&V: budget 2010
N-VA: 1,9 miljoen euro

Als de politieke partijen tijdens de regeringsonderhandelingen niet tot een akkoord komen, zouden nieuwe verkiezingen een financiële ramp zijn. Uit de boekhouding van de partijen blijkt dat sommige slechts een zeer beperkt bedrag opzij hebben gezet voor een nieuwe stembusgang.

Onvoldoende
Volgende week publiceert de parlementaire controlecommissie haar jaarlijkse overzicht van de financiële gezondheid van de partijen. De Tijd kon de gegevens al inkijken. De stembusgang kostte vorig jaar 18,5 miljoen euro. De meerderheid van de partijen sloot 2010 af in het rood. De voorzieningen voor verkiezingskosten bedroegen eind vorig jaar 16 miljoen euro. Dat is onvoldoende om een normale campagne te financieren.

N-VA
Opvallend is wel dat N-VA - bij de vorige stembusgang nog één van de kleinste partijen - nu het grootste bedrag heeft vrijgemaakt om te spenderen aan mogelijke verkiezingen.

Aan de Vlaamse kant staan de kleine partijen Groen! en LDD er het slechtst voor. Zij hebben respectievelijk 400.000 en 200.000 euro opzijgezet. De sp.a staat er met 3,5 miljoen euro het best voor. CD&V heeft net genoeg geld om een gelijkaardige campagne zoals die van vorig jaar te financieren.

Open Vld is gezakt tot 1,6 miljoen euro, de N-VA heeft 1,9 miljoen euro gereserveerd en het Vlaams Belang 1,1 miljoen euro. Aan de Franstalige kant zouden verkiezingen een ramp zijn voor de MR. Ook de cdH staat er slecht voor met 600.000 euro voor verkiezingen. (Belga/EE)

Als de politieke partijen tijdens de regeringsonderhandelingen niet tot een akkoord komen, zouden nieuwe verkiezingen een financiële ramp zijn. Uit de boekhouding van de partijen blijkt dat sommige slechts een zeer beperkt bedrag opzij hebben gezet voor een nieuwe stembusgang. Onvoldoende Volgende week publiceert de parlementaire controlecommissie haar jaarlijkse overzicht van de financiële gezondheid van de partijen. De Tijd kon de gegevens al inkijken. De stembusgang kostte vorig jaar 18,5 miljoen euro. De meerderheid van de partijen sloot 2010 af in het rood. De voorzieningen voor verkiezingskosten bedroegen eind vorig jaar 16 miljoen euro. Dat is onvoldoende om een normale campagne te financieren.N-VA Opvallend is wel dat N-VA - bij de vorige stembusgang nog één van de kleinste partijen - nu het grootste bedrag heeft vrijgemaakt om te spenderen aan mogelijke verkiezingen. Aan de Vlaamse kant staan de kleine partijen Groen! en LDD er het slechtst voor. Zij hebben respectievelijk 400.000 en 200.000 euro opzijgezet. De sp.a staat er met 3,5 miljoen euro het best voor. CD&V heeft net genoeg geld om een gelijkaardige campagne zoals die van vorig jaar te financieren. Open Vld is gezakt tot 1,6 miljoen euro, de N-VA heeft 1,9 miljoen euro gereserveerd en het Vlaams Belang 1,1 miljoen euro. Aan de Franstalige kant zouden verkiezingen een ramp zijn voor de MR. Ook de cdH staat er slecht voor met 600.000 euro voor verkiezingen. (Belga/EE)