Op de vooravond van de verkiezingen beloofde hij op facebook een pint aan al wie met een foto kon aantonen dat er voor hem gestemd werd.

"De raad meent dat er een inbreuk gepleegd werd op artikel 194 van het lokale en provinciale kiesdecreet", verduidelijkt advocaat Sam Stevens, die klager Rudy Corijn (N-VA) bijstond.

Hoge aantal voorkeursstemmen

Volgens meester Stevens staat in het arrest dat de belofte, tijdens de sperperiode, om na de verkiezingen een geschenk te geven, een impact had op het aantal voorkeursstemmen en zetelverdeling.

"De raad verwijst naar het hoge aantal voorkeursstemmen, dat bijna het dubbel bedraagt dan de tweede persoon op een andere lijst en ook veel hoger is dan andere voorkeurrstemmen binnen zijn lijst."

De nieuwe coalitie van sp.a/Groen, Open Vld en CD&V beslist maandagavond of de herverkiezingen aangevochten wordt bij de Raad van State. Huidig en toekomstig burgemeester Michel Casteur (Open Vld) wil de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen alvast aanvechten.

Herverkiezing als cadeau

"We zijn ervan overtuigd dat iemand die wetens en willens de wet overtreedt, stemmen is ook nog altijd geheim, en in de oppositie belandt, niet als cadeau een herverkiezing moet krijgen", aldus Casteur. "Nieuwe verkiezingen brengen heel wat kosten en werk met zich mee, ik denk niet dat er iemand straat te springen om die hele verkiezingsmachine weer in gang te zetten."

De partijen hebben acht dagen tijd om beroep aan te tekenen. De Raad van State moet daarop binnen de zestig dagen een arrest vellen. Tot dan kunnen de nieuwe gemeenteraadsleden geen eed afleggen en blijft de oude coalitie verder besturen. (Belga/TE)

Op de vooravond van de verkiezingen beloofde hij op facebook een pint aan al wie met een foto kon aantonen dat er voor hem gestemd werd. "De raad meent dat er een inbreuk gepleegd werd op artikel 194 van het lokale en provinciale kiesdecreet", verduidelijkt advocaat Sam Stevens, die klager Rudy Corijn (N-VA) bijstond. Hoge aantal voorkeursstemmen Volgens meester Stevens staat in het arrest dat de belofte, tijdens de sperperiode, om na de verkiezingen een geschenk te geven, een impact had op het aantal voorkeursstemmen en zetelverdeling. "De raad verwijst naar het hoge aantal voorkeursstemmen, dat bijna het dubbel bedraagt dan de tweede persoon op een andere lijst en ook veel hoger is dan andere voorkeurrstemmen binnen zijn lijst." De nieuwe coalitie van sp.a/Groen, Open Vld en CD&V beslist maandagavond of de herverkiezingen aangevochten wordt bij de Raad van State. Huidig en toekomstig burgemeester Michel Casteur (Open Vld) wil de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen alvast aanvechten. Herverkiezing als cadeau "We zijn ervan overtuigd dat iemand die wetens en willens de wet overtreedt, stemmen is ook nog altijd geheim, en in de oppositie belandt, niet als cadeau een herverkiezing moet krijgen", aldus Casteur. "Nieuwe verkiezingen brengen heel wat kosten en werk met zich mee, ik denk niet dat er iemand straat te springen om die hele verkiezingsmachine weer in gang te zetten." De partijen hebben acht dagen tijd om beroep aan te tekenen. De Raad van State moet daarop binnen de zestig dagen een arrest vellen. Tot dan kunnen de nieuwe gemeenteraadsleden geen eed afleggen en blijft de oude coalitie verder besturen. (Belga/TE)