Betaalbaar en veilig wonen wordt de topprioriteit van CD&V bij de lokale verkiezingen van 14 oktober. Dat zei partijvoorzitter Wouter Beke op een kandidatendag van de partij in Geel. De christendemocraten stappen "met vertrouwen" naar de kiezer en zetten zich af tegen het negativisme waar sommige partijen op lijken te teren.

CD&V heeft traditioneel lokaal een sterke basis. De partij levert ruim de helft van de Vlaamse burgemeesters en meer dan 1.000 CD&V-schepenen besturen mee in driekwart van de Vlaamse gemeenten. Angst om een deel van die basis kwijt te raken aan de in de peilingen populaire ex-kartelpartner N-VA, heeft CD&V niet. De christendemocraten kunnen resultaten voorleggen en die mogen volgens voorzitter Beke gezien worden.

"Uit een OESO-rapport blijkt dat het in ons land goed leven is. En negen op de tien mensen wonen graag in hun buurt." zei hij. "Maar de negatieve stemmen in onze samenleving krijgen zo vaak het laatste of luidste woord. Wij laten ons de komende 140 dagen niet wegdrummen door de negativisten".

Het is goed leven in de Vlaamse dorpen en steden, maar uiteraard zijn er uitdagingen, weet ook CD&V. Mensen vinden steeds moeilijker een betaalbare woning. En mensen liggen soms wakker van lokale criminaliteit.

'Starterswoning'

"Een betaalbare en veilige thuis voor iedereen moet op 14 oktober voor ons een absolute topprioriteit zijn. Een eigen woning blijft het beste pensioenspaarplan". CD&V wil inzetten op meer betaalbare gronden en woningen "en vandaag, niet in 2030".

Beke lanceerde het idee van een "starterswoning". Huisvestingsmaatschappijen kunnen nieuwe woningen tijdelijk verhuren aan startende koppels die eigenlijk te veel verdienen voor een sociale woning. Zij betalen meer huur dan sociale huurders, maar minder dan op de reguliere woningmarkt. Zo kunnen ze sparen, terwijl de maatschappij met de extra inkomsten kan investeren in nieuwe sociale woningen.

Andere prioriteiten voor CD&V zijn veilig verkeer, kinderen en zorg, integratie, gezonde gemeenten en ondernemersinitatief, stuk voor stuk bevoegdheden waar de Vlaamse overheid een belangrijke rol in speelt. En die Vlaamse overheid neemt die rol op, benadrukte Vlaams minister-president Kris Peeters. Hij zal in zijn thuisgemeente Puurs de lijst mee duwen en ondersteunt actief de CD&V-campagne. "Vlaanderen investeert in de gemeenten, zonder betutteling. Wij vertrouwen op het lokale gezonde verstand". (Belga/INM)

Betaalbaar en veilig wonen wordt de topprioriteit van CD&V bij de lokale verkiezingen van 14 oktober. Dat zei partijvoorzitter Wouter Beke op een kandidatendag van de partij in Geel. De christendemocraten stappen "met vertrouwen" naar de kiezer en zetten zich af tegen het negativisme waar sommige partijen op lijken te teren. CD&V heeft traditioneel lokaal een sterke basis. De partij levert ruim de helft van de Vlaamse burgemeesters en meer dan 1.000 CD&V-schepenen besturen mee in driekwart van de Vlaamse gemeenten. Angst om een deel van die basis kwijt te raken aan de in de peilingen populaire ex-kartelpartner N-VA, heeft CD&V niet. De christendemocraten kunnen resultaten voorleggen en die mogen volgens voorzitter Beke gezien worden. "Uit een OESO-rapport blijkt dat het in ons land goed leven is. En negen op de tien mensen wonen graag in hun buurt." zei hij. "Maar de negatieve stemmen in onze samenleving krijgen zo vaak het laatste of luidste woord. Wij laten ons de komende 140 dagen niet wegdrummen door de negativisten". Het is goed leven in de Vlaamse dorpen en steden, maar uiteraard zijn er uitdagingen, weet ook CD&V. Mensen vinden steeds moeilijker een betaalbare woning. En mensen liggen soms wakker van lokale criminaliteit. 'Starterswoning' "Een betaalbare en veilige thuis voor iedereen moet op 14 oktober voor ons een absolute topprioriteit zijn. Een eigen woning blijft het beste pensioenspaarplan". CD&V wil inzetten op meer betaalbare gronden en woningen "en vandaag, niet in 2030". Beke lanceerde het idee van een "starterswoning". Huisvestingsmaatschappijen kunnen nieuwe woningen tijdelijk verhuren aan startende koppels die eigenlijk te veel verdienen voor een sociale woning. Zij betalen meer huur dan sociale huurders, maar minder dan op de reguliere woningmarkt. Zo kunnen ze sparen, terwijl de maatschappij met de extra inkomsten kan investeren in nieuwe sociale woningen. Andere prioriteiten voor CD&V zijn veilig verkeer, kinderen en zorg, integratie, gezonde gemeenten en ondernemersinitatief, stuk voor stuk bevoegdheden waar de Vlaamse overheid een belangrijke rol in speelt. En die Vlaamse overheid neemt die rol op, benadrukte Vlaams minister-president Kris Peeters. Hij zal in zijn thuisgemeente Puurs de lijst mee duwen en ondersteunt actief de CD&V-campagne. "Vlaanderen investeert in de gemeenten, zonder betutteling. Wij vertrouwen op het lokale gezonde verstand". (Belga/INM)