Verkiezingen 2012: LDD heeft beperkte ambities

05/09/12 om 21:24 - Bijgewerkt om 21:24

Analyse van de positie van LDD bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar voor LDD of voorganger Lijst Dedecker, zijn het op 14 oktober de eerste gemeenteraadsverkiezingen. De partij zag immers pas het levenslicht in de lente van 2007, en de gemeente- en provincieraadsleden die sindsdien namens LDD zetelen waren op een andere lijst verkozenen in 2006.

Beperkte ambities

Voorzitter Jean-Marie Dedecker gaat met beperkte ambities naar de stembusslag.

Bij de federale verkiezingen van 2007 en Vlaamse verkiezingen van 2009 haalde de partij een goed resultaat, maar door intern gekrakeel en de opkomst van N-VA zakte LDD weg tot nog één Kamerzetel in 2010. De peilingen wijzen vooralsnog niet op beterschap.

Dedecker hoopt dat de LDD-parlementsleden verkozen raken in de gemeente waar ze opkomen. De partij neemt deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in een 40-tal gemeenten, onder eigen naam (LDD of Lijst Dedecker) of op een lokale of kartellijst. Aan de provincieraadsverkiezingen doet LDD niet mee, omdat de partij voorstander is van de afschaffing van dat niveau.

Jean-Marie Dedecker

In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant komt de partij op in meer dan tien gemeenten. In de kuststreek wordt voluit de kaart van de voorzitter getrokken en komt de partij in vijf gemeenten onder de oude naam Lijst Dedecker op.

Jean-Marie Dedecker zelf trekt de lijst in Middelkerke. Zijn naaste medewerker Ignace Vandewalle doet dat in Oostende, waar Dedecker tot voor kort woonde.

In Oost-Vlaanderen komt de partij zeker in zes gemeenten op. In Limburg neemt LDD deel in vijf gemeenten op een lokale lijst, zoals in Diepenbeek waar Vlaams fractieleider Lode Vereeck lijstduwer is op de lijst D.A.A.D. In de provincie Antwerpen komt de partij maar in een beperkt aantal gemeenten op. (Belga)

Onze partners