Begin dit jaar waren er nog 34.840 militairen en personeelsleden actief bij het Belgisch leger, maar betaalde Defensie wel nog 37.062 mensen. De daling van het militaire personeel zet zich dus niet even fors door in de loonkosten. Dat stelt het Rekenhof in een nieuw rapport. Bovendien zorgt het grote verloop van jonge rekruten ervoor dat verjonging uitblijft.

Defensie onderging onder impuls van minister Pieter De Crem (CD&V) de jongste jaren een serieuze afslanking. In 2008 waren er nog meer 40.000 personeelsleden, tegen 2015 moeten dat er nog 32.000 zijn. Ook een aantal kazernes sloot intussen de deuren.

Toch daalt de loonkost - momenteel zo'n 1,8 miljoen euro - niet met dezelfde tred als het aantal actieve militairen. Dat komt volgens het Rekenhof vooral door de 'vrijwillige opschorting van prestaties' - een soort brugpensioen voor militairen. Ook zij worden immers nog steeds door Defensie betaald.

Weddebeheer

De door De Crem verhoopte verjonging van het leger blijft intussen ook uit, merkt het Rekenhof voorts op. Het verloop van jonge rekruten is immers groot, vooral onder zij die gaan voor de 'vrijwillige militaire inzet'. "In een dergelijke context blijft de gemiddelde leeftijd van het militaire personeel stabiel", luidt het.

Ook de maatregelen inzake externe mobiliteit hebben trouwens een beperkte impact op de vermindering van de personeelsbezetting, aldus nog het Rekenhof. Bij het weddebeheer en de betaling van de toelagen zijn dan weer geen fouten vastgesteld. (Belga/AVE)

Begin dit jaar waren er nog 34.840 militairen en personeelsleden actief bij het Belgisch leger, maar betaalde Defensie wel nog 37.062 mensen. De daling van het militaire personeel zet zich dus niet even fors door in de loonkosten. Dat stelt het Rekenhof in een nieuw rapport. Bovendien zorgt het grote verloop van jonge rekruten ervoor dat verjonging uitblijft. Defensie onderging onder impuls van minister Pieter De Crem (CD&V) de jongste jaren een serieuze afslanking. In 2008 waren er nog meer 40.000 personeelsleden, tegen 2015 moeten dat er nog 32.000 zijn. Ook een aantal kazernes sloot intussen de deuren. Toch daalt de loonkost - momenteel zo'n 1,8 miljoen euro - niet met dezelfde tred als het aantal actieve militairen. Dat komt volgens het Rekenhof vooral door de 'vrijwillige opschorting van prestaties' - een soort brugpensioen voor militairen. Ook zij worden immers nog steeds door Defensie betaald. De door De Crem verhoopte verjonging van het leger blijft intussen ook uit, merkt het Rekenhof voorts op. Het verloop van jonge rekruten is immers groot, vooral onder zij die gaan voor de 'vrijwillige militaire inzet'. "In een dergelijke context blijft de gemiddelde leeftijd van het militaire personeel stabiel", luidt het. Ook de maatregelen inzake externe mobiliteit hebben trouwens een beperkte impact op de vermindering van de personeelsbezetting, aldus nog het Rekenhof. Bij het weddebeheer en de betaling van de toelagen zijn dan weer geen fouten vastgesteld. (Belga/AVE)