Het zomerse weer in combinatie met de opstapeling van luchtvervuiling tijdens de voorbije dagen zorgen voor hoge ozonconcentraties in de lucht.

Verwachting
De Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (IRCEL) verwacht dat de hoogste uurgemiddelde ozonconcentraties vandaag tot en met zondag zullen evolueren tussen 140 en 180 microgram per kubieke meter. De weersomstandigheden veranderen vandaag tot en met zondag immers bijna niet. Het blijft overwegend zonnig en warm met maximumtemperaturen tussen 23 en 27°C.

Lokaal kunnen de concentraties nog wat hoger zijn. IRCEL sluit niet uit dat de Europese waarschuwingsdrempel van 180 microgram per kubieke meter lokaal overschreden wordt. Bij die drempel moet de bevolking verwittigd worden.

Gevolgen van ozon
Ozon kan tot vermindering van de longfunctie, irritatie van ogen en luchtwegen en tot hoestbuien leiden. Bij personen met een chronisch obstructieve longziekte kunnen de ernst en frequentie van de symptomen toenemen.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen, enz.) doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. (Belga)

Het zomerse weer in combinatie met de opstapeling van luchtvervuiling tijdens de voorbije dagen zorgen voor hoge ozonconcentraties in de lucht. Verwachting De Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (IRCEL) verwacht dat de hoogste uurgemiddelde ozonconcentraties vandaag tot en met zondag zullen evolueren tussen 140 en 180 microgram per kubieke meter. De weersomstandigheden veranderen vandaag tot en met zondag immers bijna niet. Het blijft overwegend zonnig en warm met maximumtemperaturen tussen 23 en 27°C. Lokaal kunnen de concentraties nog wat hoger zijn. IRCEL sluit niet uit dat de Europese waarschuwingsdrempel van 180 microgram per kubieke meter lokaal overschreden wordt. Bij die drempel moet de bevolking verwittigd worden. Gevolgen van ozon Ozon kan tot vermindering van de longfunctie, irritatie van ogen en luchtwegen en tot hoestbuien leiden. Bij personen met een chronisch obstructieve longziekte kunnen de ernst en frequentie van de symptomen toenemen. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen, enz.) doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. (Belga)