Minister van Financiën Didier Reynders zei in interviews dat Griekenland in 2001 lid van de eurozone is kunnen worden op basis van vervalste cijfers en dat dit toen al is vastgesteld.

"Ongelooflijk"

"Ik vind het ongelooflijk dat ineens alle politici wisten wat er in 2001 aan de hand was," zei voormalig premier Guy Verhofstadt op Radio 1. Verhofstadt wijst met de vinger naar minister van Financiën Didier Reynders en voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker. "Ze hadden toen alarm moeten slaan en niet tien jaar later het verhaal oprakelen."

Griekenland voldeed aan de voorwaarden

Verhofstadt zei nog zich niet te kunnen herinneren dat een minister van Financiën tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad ooit gezegd heeft dat de Griekse cijfers niet kloppen. "Niemand heeft daar toen iets van gezegd. Men zei dat Griekenland voldeed aan alle voorwaarden. Iedereen zei toen: Laten we Griekenland toelaten."

Hervormingen verplichten

"De statistieken zijn niet de echte oorzaak van de Griekse problemen." Bijna tien jaar lang zijn de Griekse en de Duitse economie niet in dezelfde richting geëvolueerd," zei Verhofstadt. Waar Duitsland onder bondskanselier Schröder hervormingen doorvoerde, werd in Griekenland niets gedaan. Daarom moet Europa de lidstaten kunnen verplichten hervormingen door te voeren. "Uiteindelijk zullen we naar een economisch bestuur in Europa, en zeker in de eurozone, moeten gaan." (Belga/EE)

Minister van Financiën Didier Reynders zei in interviews dat Griekenland in 2001 lid van de eurozone is kunnen worden op basis van vervalste cijfers en dat dit toen al is vastgesteld. "Ongelooflijk" "Ik vind het ongelooflijk dat ineens alle politici wisten wat er in 2001 aan de hand was," zei voormalig premier Guy Verhofstadt op Radio 1. Verhofstadt wijst met de vinger naar minister van Financiën Didier Reynders en voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker. "Ze hadden toen alarm moeten slaan en niet tien jaar later het verhaal oprakelen." Griekenland voldeed aan de voorwaarden Verhofstadt zei nog zich niet te kunnen herinneren dat een minister van Financiën tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad ooit gezegd heeft dat de Griekse cijfers niet kloppen. "Niemand heeft daar toen iets van gezegd. Men zei dat Griekenland voldeed aan alle voorwaarden. Iedereen zei toen: Laten we Griekenland toelaten."Hervormingen verplichten "De statistieken zijn niet de echte oorzaak van de Griekse problemen." Bijna tien jaar lang zijn de Griekse en de Duitse economie niet in dezelfde richting geëvolueerd," zei Verhofstadt. Waar Duitsland onder bondskanselier Schröder hervormingen doorvoerde, werd in Griekenland niets gedaan. Daarom moet Europa de lidstaten kunnen verplichten hervormingen door te voeren. "Uiteindelijk zullen we naar een economisch bestuur in Europa, en zeker in de eurozone, moeten gaan." (Belga/EE)