Kolonel Luc Gennart, die onlangs de 'vervlaamsing' van het leger in de media had aangeklaagd, heeft met succes bij de Raad van State beroep aangetekend tegen zijn vervroegde overplaatsing.

Gennart zorgde voor ophef nadat hij had gezegd dat de Vlamingen 'alles' in het leger te zeggen hebben en de Franstaligen buitenspel worden gezet.

Er was al voorzien dat Gennart, die commandant is van de luchtmacht basis in Florennes, zou worden overgeplaatst naar Bevekom. Dat zou gebeuren op 1 december, maar na zijn uitspraken werd die mutatie met een maand vervroegd. Waarnemers spreken van een sanctie door de legerleiding.

Gennart startte donderdaf bij hoogdringendheid een procedure bij de Raad van State tegen die vervroegde overplaatsing en tegen het verbod dat hij had gekregen om deel te nemen aan de feestelijkheden van zijn eenheid.

Vrijdag meldde zijn advocaat dat de RvS Gennart heeft gelijk gegeven. De Raad spreekt van een ernstig en moeilijk te herstellen nadeel voor de betrokkene, die in zijn eer en reputatie wordt aangetast. De Raad hekelt ook dat Gennart niet eerst werd gehoord.

De Rvs schorste de sanctie van Gennart. Later zal ze zich uitspreken over een annulatieberoep.

Kolonel Luc Gennart, die onlangs de 'vervlaamsing' van het leger in de media had aangeklaagd, heeft met succes bij de Raad van State beroep aangetekend tegen zijn vervroegde overplaatsing.Gennart zorgde voor ophef nadat hij had gezegd dat de Vlamingen 'alles' in het leger te zeggen hebben en de Franstaligen buitenspel worden gezet.Er was al voorzien dat Gennart, die commandant is van de luchtmacht basis in Florennes, zou worden overgeplaatst naar Bevekom. Dat zou gebeuren op 1 december, maar na zijn uitspraken werd die mutatie met een maand vervroegd. Waarnemers spreken van een sanctie door de legerleiding.Gennart startte donderdaf bij hoogdringendheid een procedure bij de Raad van State tegen die vervroegde overplaatsing en tegen het verbod dat hij had gekregen om deel te nemen aan de feestelijkheden van zijn eenheid.Vrijdag meldde zijn advocaat dat de RvS Gennart heeft gelijk gegeven. De Raad spreekt van een ernstig en moeilijk te herstellen nadeel voor de betrokkene, die in zijn eer en reputatie wordt aangetast. De Raad hekelt ook dat Gennart niet eerst werd gehoord.De Rvs schorste de sanctie van Gennart. Later zal ze zich uitspreken over een annulatieberoep.