Kleine explosie, deel van bom niet ontploft

Op dinsdagavond vond in het Centraal Station van Brussel een explosie plaats. Daarop trokken gewapende militairen het station binnen. Die schoten er een verdachte man neer, die omkwam. Het federale parket onderzoek het incident als een terreurdaad. Naast de veronderstelde dader vielen er geen gewonden.

Het station werd volledig afgesloten en geëvacueerd en ook ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse. Later op de avond, rond 00.30 uur, heeft DOVO nog een gecontroleerde explosie uitgevoerd op de nabijgelegen Grasmarkt. Volgens politiebronnen werd daar een verdacht voertuig onderzocht.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigde aan de VRT dat de verdachte ook een groter bompakket meehad, dat niet ontploft is. Dat zou een relatief zwaar pakket geweest zijn, en zou veel schade kunnen aangericht hebben. De omgeving van het station werd meteen ontruimd.

Getuige: 'Man riep Allahu Akbar'

Een NMBS-werknemer die in het Centraal Station was op het moment van de ontploffing, hoorde een man die naast een valies stond net voor de explosie 'Allahu Akbar' roepen. Dat vertelde hij aan persagentschap Belga.

Motieven onbekend

De man die gisterenavond neergeschoten werd in Brussel-Centraal nadat hij een aanslag probeerde te plegen, was O.Z.. Hij stond niet bekend voor terrorisme. De motieven van de dader zijn nog niet bekend.

De man werd neergeschoten door de militairen die in het station waren, en overleed later aan zijn verwondingen.

Het parket gaf vandaag meer uitleg op een persconferentie.

Dreigingsniveau blijft op 3

Het dreigingsniveau voor terreur blijft voorlopig ongewijzigd op drie.

Na het incident werd het treinverkeer stilgelegd op Noord-Zuidverbinding. Het treinverkeer zal woensdagmorgen opnieuw gebruik kunnen maken van de Brusselse Noord-Zuidverbinding. Vanaf acht uur vanochtend is het station Brussel-Centraal weer open.

Voor het concert van Coldplay in Brussel vanavond zijn extra veiligheidsmaatregelen voorzien.

Charles Michel: 'We laten ons niet intimideren'

"Ik wil herhalen dat we ons niet laten intimideren door terroristen. Ik ben daarom ook heel blij dat het treinverkeer deze ochtend zo snel weer is hernomen. Dat is een toonbeeld van koelbloedigheid en helderheid", stelde premier Premier Charles Michel vanochtend op een persconferentie na de veiligheidsraad.

Op dinsdagavond vond in het Centraal Station van Brussel een explosie plaats. Daarop trokken gewapende militairen het station binnen. Die schoten er een verdachte man neer, die omkwam. Het federale parket onderzoek het incident als een terreurdaad. Naast de veronderstelde dader vielen er geen gewonden. Het station werd volledig afgesloten en geëvacueerd en ook ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse. Later op de avond, rond 00.30 uur, heeft DOVO nog een gecontroleerde explosie uitgevoerd op de nabijgelegen Grasmarkt. Volgens politiebronnen werd daar een verdacht voertuig onderzocht.Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigde aan de VRT dat de verdachte ook een groter bompakket meehad, dat niet ontploft is. Dat zou een relatief zwaar pakket geweest zijn, en zou veel schade kunnen aangericht hebben. De omgeving van het station werd meteen ontruimd.Een NMBS-werknemer die in het Centraal Station was op het moment van de ontploffing, hoorde een man die naast een valies stond net voor de explosie 'Allahu Akbar' roepen. Dat vertelde hij aan persagentschap Belga.De man die gisterenavond neergeschoten werd in Brussel-Centraal nadat hij een aanslag probeerde te plegen, was O.Z.. Hij stond niet bekend voor terrorisme. De motieven van de dader zijn nog niet bekend. De man werd neergeschoten door de militairen die in het station waren, en overleed later aan zijn verwondingen.Het parket gaf vandaag meer uitleg op een persconferentie.Het dreigingsniveau voor terreur blijft voorlopig ongewijzigd op drie. Na het incident werd het treinverkeer stilgelegd op Noord-Zuidverbinding. Het treinverkeer zal woensdagmorgen opnieuw gebruik kunnen maken van de Brusselse Noord-Zuidverbinding. Vanaf acht uur vanochtend is het station Brussel-Centraal weer open.Voor het concert van Coldplay in Brussel vanavond zijn extra veiligheidsmaatregelen voorzien. "Ik wil herhalen dat we ons niet laten intimideren door terroristen. Ik ben daarom ook heel blij dat het treinverkeer deze ochtend zo snel weer is hernomen. Dat is een toonbeeld van koelbloedigheid en helderheid", stelde premier Premier Charles Michel vanochtend op een persconferentie na de veiligheidsraad.