"De uitslag van de Nederlandstalige partijen in Brussel is helemaal anders dan die in Vlaanderen", analyseert politicoloog Dave Sinardet in Brussel deze Week. "Brussel kleurt paars-groen en in tegenstelling tot Vlaanderen breekt de N-VA er niet echt door."

Dat de N-VA in de hoofdstad niet echt doorbreekt is volgens Sinardet te wijten aan "een gebrek van Brusselse identiteit." Volgens de politicoloog is N-VA niet helemaal op de hoogte van wat er in Brussel leeft.

Vlamingen beschermen

Waar Groen in Vlaanderen en Brussel bij de winnaars hoort, verliest Ecolo sterk. "Ecolo heeft geen duidelijk profiel omdat de partij regionaal in de regering zit en federaal niet", legt Sinardet uit. Ook een gebrek aan leiderschap zou meespelen. "Ik weet niet wat er met Olivier Deleuze is gebeurd. Is die soms op vakantie gegaan tijdens de campagne of geëmigreerd? "

In de Brusselse krant hekelt Sinardet het kiessysteem in onze hoofdstad. "Het is toch absurd dat in een meertalige stad een tweetalige lijst niet mogelijk is. Het is een soort van apartheid." Volgens hem is het dan ook perfect mogelijk om het kiessysteem te hervormen, zonder de gegarandeerde vertegenwoordiging voor Vlamingen te laten varen.(AVE)

"De uitslag van de Nederlandstalige partijen in Brussel is helemaal anders dan die in Vlaanderen", analyseert politicoloog Dave Sinardet in Brussel deze Week. "Brussel kleurt paars-groen en in tegenstelling tot Vlaanderen breekt de N-VA er niet echt door." Dat de N-VA in de hoofdstad niet echt doorbreekt is volgens Sinardet te wijten aan "een gebrek van Brusselse identiteit." Volgens de politicoloog is N-VA niet helemaal op de hoogte van wat er in Brussel leeft. Waar Groen in Vlaanderen en Brussel bij de winnaars hoort, verliest Ecolo sterk. "Ecolo heeft geen duidelijk profiel omdat de partij regionaal in de regering zit en federaal niet", legt Sinardet uit. Ook een gebrek aan leiderschap zou meespelen. "Ik weet niet wat er met Olivier Deleuze is gebeurd. Is die soms op vakantie gegaan tijdens de campagne of geëmigreerd? " In de Brusselse krant hekelt Sinardet het kiessysteem in onze hoofdstad. "Het is toch absurd dat in een meertalige stad een tweetalige lijst niet mogelijk is. Het is een soort van apartheid." Volgens hem is het dan ook perfect mogelijk om het kiessysteem te hervormen, zonder de gegarandeerde vertegenwoordiging voor Vlamingen te laten varen.(AVE)