Als het van de Geneesmiddelencommissie afhangt, mogen binnenkort niet alleen geen hoestremmers (antitussiva) meer voor kinderen, jonger dan twaalf jaar, worden verkocht, maar worden ook alle antitussiva met codeïne of zijn derivaten voorschriftplichtig. Dat zegt de website van het vakblad 'de Apotheker'.

Codeïne

Het advies dat de Geneesmiddelencommissie heeft opgesteld, laat er geen twijfel over bestaan. Onder meer hoestremmers (antitussiva) worden gecontraïndiceerd onder de twaalf jaar (nu onder de twee jaar) en zelfs patiënten, ouder dan 12 jaar, die een hoestremmer met codeïne of een van zijn derivaten willen nemen, zouden daar een voorschrift voor nodig hebben. Samengestelde preparaten moeten volgens de Geneesmiddelencommissie van de markt verdwijnen.

Bijsluiter

De meeste hoestremmende middelen worden nu grotendeels als OTC, dus als vrij verkrijgbaar geneesmiddel, verkocht. Bij de meeste middelen staat er in de bijsluiter ook een posologie volgens de leeftijd. De maatregel zou erop neerkomen dat alleen een heel klein aantal hoestremmers nog zonder voorschrift kan verkregen worden, en zelfs dan alleen voor patiënten, ouder dan 12 jaar.

Risico

Volgens de commissie geeft ze dit advies omdat er geen doorslaggevend bewijs is dat hoestremmers doeltreffend zijn. Er is, bij kinderen, trouwens een hoog risico op fout gebruik en net door het slikken van hoestremmers maskeert men soms een ernstige aandoening zoals astma of reflux. Het voorschriftplichtig maken van hoestremmers met codeïne of een van de derivaten heeft alles te maken met de onvoorspelbare en verschillende reacties die patiënten op codeïne kunnen vertonen.

Natte vinger

Bachi, de vertegenwoordiger van de OTC-geneesmiddelen, vreest dat door deze maatregel ouders de hoestremmers die ze voor zichzelf in de kast hebben staan, met de natte vinger en zonder enig advies over de hoeveelheid aan hun kinderen zullen toedienen.

Nergens in Europa is die grens op 12 jaar gelegd, de meest strenge landen houden het op een minimumleeftijd van 6 jaar. België is bovendien een van de weinige landen waar hoestremmers alleen in een apotheek - en dus met deskundig advies - kunnen gekocht worden, wat ook een grotere garantie op correct gebruik zou moeten geven.

Het advies van de Geneesmiddelencommissie, dat ingebed is in het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), is een eerste stap. Alle betrokken zijn nu op de hoogte gebracht en kunnen hun opmerkingen aan de commissie overmaken. Die beslist dan in welke richting het definitieve advies zal gaan. (Désirée De Poot)

Als het van de Geneesmiddelencommissie afhangt, mogen binnenkort niet alleen geen hoestremmers (antitussiva) meer voor kinderen, jonger dan twaalf jaar, worden verkocht, maar worden ook alle antitussiva met codeïne of zijn derivaten voorschriftplichtig. Dat zegt de website van het vakblad 'de Apotheker'. Codeïne Het advies dat de Geneesmiddelencommissie heeft opgesteld, laat er geen twijfel over bestaan. Onder meer hoestremmers (antitussiva) worden gecontraïndiceerd onder de twaalf jaar (nu onder de twee jaar) en zelfs patiënten, ouder dan 12 jaar, die een hoestremmer met codeïne of een van zijn derivaten willen nemen, zouden daar een voorschrift voor nodig hebben. Samengestelde preparaten moeten volgens de Geneesmiddelencommissie van de markt verdwijnen. Bijsluiter De meeste hoestremmende middelen worden nu grotendeels als OTC, dus als vrij verkrijgbaar geneesmiddel, verkocht. Bij de meeste middelen staat er in de bijsluiter ook een posologie volgens de leeftijd. De maatregel zou erop neerkomen dat alleen een heel klein aantal hoestremmers nog zonder voorschrift kan verkregen worden, en zelfs dan alleen voor patiënten, ouder dan 12 jaar. Risico Volgens de commissie geeft ze dit advies omdat er geen doorslaggevend bewijs is dat hoestremmers doeltreffend zijn. Er is, bij kinderen, trouwens een hoog risico op fout gebruik en net door het slikken van hoestremmers maskeert men soms een ernstige aandoening zoals astma of reflux. Het voorschriftplichtig maken van hoestremmers met codeïne of een van de derivaten heeft alles te maken met de onvoorspelbare en verschillende reacties die patiënten op codeïne kunnen vertonen. Natte vinger Bachi, de vertegenwoordiger van de OTC-geneesmiddelen, vreest dat door deze maatregel ouders de hoestremmers die ze voor zichzelf in de kast hebben staan, met de natte vinger en zonder enig advies over de hoeveelheid aan hun kinderen zullen toedienen. Nergens in Europa is die grens op 12 jaar gelegd, de meest strenge landen houden het op een minimumleeftijd van 6 jaar. België is bovendien een van de weinige landen waar hoestremmers alleen in een apotheek - en dus met deskundig advies - kunnen gekocht worden, wat ook een grotere garantie op correct gebruik zou moeten geven. Het advies van de Geneesmiddelencommissie, dat ingebed is in het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), is een eerste stap. Alle betrokken zijn nu op de hoogte gebracht en kunnen hun opmerkingen aan de commissie overmaken. Die beslist dan in welke richting het definitieve advies zal gaan. (Désirée De Poot)