Op Twitter beklemtoont De Blocks voorganger Theo Francken (N-VA) dat de Dienst Vreemdelingenzaken een negatief advies gegeven had, maar een woordvoerder van De Block wijst erop dat verschillende andere instanties ook adviezen gegeven hebben. 'Zo heeft het parket bevestigd dat ze slachtoffers zijn, en dat was ten tijde van het negatief advies van DVZ niet het geval', klinkt het bij een woordvoerder van De Block. 'Dit is bovenal een menselijke beslissing.'

De tweejarige Mawda Shawri stierf in mei vorig jaar door een politiekogel tijdens een achtervolging. Ze zat samen met haar gezin in een busje vol migranten. 'Een kind verliezen is het ergste wat een mens kan overkomen', zegt De Block.

De ouders dienden begin juni een aanvraag in voor een humanitaire regularisatie. Die is nu, negen maanden later, gehonoreerd door minister De Block, in overleg met de regering. Zowel de ouders als de Dienst Vreemdelingenzaken zijn op de hoogte gebracht. Ze krijgen een verblijfsvergunning voor één jaar, maar die is hernieuwbaar. Na vijf jaar is een permanent verblijf mogelijk. De argumentatie is dat het gezin zo in alle sereniteit het gerechtelijk onderzoek kan volgen. Ook was van belang dat Mawda in België begraven ligt.

Over de humanitaire regularisatie was maandenlang politieke onenigheid. Onder meer toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) was een koele minnaar. Zaterdag tweet Francken nog dat het gezin na het onderzoek naar Duitsland terug moet, zoals de Dublinverordening voorschrijft. 'Ze waren er trouwens afgewezen. Géén vluchtelingen', aldus nog Francken.

Op Twitter beklemtoont De Blocks voorganger Theo Francken (N-VA) dat de Dienst Vreemdelingenzaken een negatief advies gegeven had, maar een woordvoerder van De Block wijst erop dat verschillende andere instanties ook adviezen gegeven hebben. 'Zo heeft het parket bevestigd dat ze slachtoffers zijn, en dat was ten tijde van het negatief advies van DVZ niet het geval', klinkt het bij een woordvoerder van De Block. 'Dit is bovenal een menselijke beslissing.'De tweejarige Mawda Shawri stierf in mei vorig jaar door een politiekogel tijdens een achtervolging. Ze zat samen met haar gezin in een busje vol migranten. 'Een kind verliezen is het ergste wat een mens kan overkomen', zegt De Block.De ouders dienden begin juni een aanvraag in voor een humanitaire regularisatie. Die is nu, negen maanden later, gehonoreerd door minister De Block, in overleg met de regering. Zowel de ouders als de Dienst Vreemdelingenzaken zijn op de hoogte gebracht. Ze krijgen een verblijfsvergunning voor één jaar, maar die is hernieuwbaar. Na vijf jaar is een permanent verblijf mogelijk. De argumentatie is dat het gezin zo in alle sereniteit het gerechtelijk onderzoek kan volgen. Ook was van belang dat Mawda in België begraven ligt.Over de humanitaire regularisatie was maandenlang politieke onenigheid. Onder meer toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) was een koele minnaar. Zaterdag tweet Francken nog dat het gezin na het onderzoek naar Duitsland terug moet, zoals de Dublinverordening voorschrijft. 'Ze waren er trouwens afgewezen. Géén vluchtelingen', aldus nog Francken.