Veel minder migranten geregulariseerd

Dik 2500 illegale immigranten zijn tijdens de eerste helft van 2012 geregulariseerd. Dat is veel minder dan de voorbije jaren.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 2.629 sans-papiers een verblijfsvergunning gegeven door hen om humanitaire of medische redenen te regulariseren. Als die trend doorzet, dan zullen tegen eind dit jaar ongeveer 5.000 migranten zijn geregulariseerd. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De helft minder

Als er tegen eind dit jaar zo’n 5.000 regularisaties zouden zijn, dan is dit een pak lager dan de voorbije jaren. Sinds 2005 werden elk jaar ongeveer 10.000 mensen geregulariseerd. In 2009 en 2010 lagen die cijfers nog een pak hoger door de eenmalige regularisatiecampagne.

Tegelijk is het aantal mensen dat een bevel heeft gekregen om het land te verlaten, sterk gestegen. In 2009 en 2010 waren dat er zowat 30.000, vorig jaar 48.000.

Slechte dossiers

De twee vaststellingen staan niet los van elkaar en zijn het gevolg van de regularisatiecampagne. “In eerste instantie hebben toen veel mensen een positieve beslissing gekregen, omdat ze al lang in de asielprocedure zaten of hier al lang illegaal verbleven maar waren geïntegreerd”, zegt Freddy Roosemont, directeur-generaal van DVZ. “Die dossiers zijn er tussenuit, waardoor alleen nog de slechte dossiers overblijven die weinig kans maken om te worden erkend.”

Volgens Roosemont is het kantelpunt in het asiel- en migratiebeleid gearriveerd. “Dit is meer dan een conjunctureel gegeven. Het ziet ernaar uit dat dit om een structurele evolutie gaat.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content