Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A) heeft een campagne gelanceerd om homoseksualiteit in het voetbal bespreekbaar te maken. Samen met de voetbalbond en de Jupiler Pro League heeft hij het actieplan Holebi of hetero, maak er geen spel van! voorgesteld aan het publiek.

In het Belgische profvoetbal speelt vandaag geen enkele openlijke homoseksueel. Met zijn communicatiecampagne wil minister Smet het taboe rond homoseksualiteit in het voetbal doorbreken. Het actieplan moet zorgen voor sensibilisering en genuanceerde beeldvorming.

"Voetbal is de sport voor jong en oud, ongeacht afkomst, huidskleur, godsdienst of seksuele voorkeur", aldus Smet. "We hebben vandaag zowel de spelers, de clubs, de scheidsrechters als de supporters mee aan boord om concreet werk te maken van de verdere maatschappelijke aanvaarding van homoseksualiteit. Een duidelijk signaal van openheid en tolerantie."

Robbie Rogers

Het initiatief wordt gesteund door partners uit de sportwereld en organisaties voor gelijkheid van kansen. Boegbeeld van de campagne is de Amerikaanse middenvelder Robbie Rogers, die de aftrap zal geven in de wedstrijd AA Gent-Anderlecht. In februari kwam de 26-jarige Rogers uit de kast na de stopzetting van zijn contract bij de Britse club Leeds United.

"Voor voetballers als Rogers is het niet evident om uit te komen voor hun geaardheid", vindt Stefan Van Loock van de voetbalbond. "Toch zijn er merkbaar positieve evoluties. Zo heeft Carl Hoefkens onlangs zijn nek nog uitgestoken voor de homo's in het Belgische voetbal."

Campagne

De communicatiecampagne wordt vooral gevoerd op sociale media als Facebook en Twitter. Daarnaast wordt er ook een webpagina gecreëerd met informatie over het actieplan. Er zullen ook concrete initiatieven komen om telkens verschillende doelgroepen aan te spreken. Zo wordt de huidige trainersopleiding aangevuld met lesmateriaal over homoseksualiteit.

"Voetbal wordt beschouwd als een echte mannensport", zegt Michiel Vanackere van de holebiorganisatie Wel Jong, Niet Hetero. "En veel mensen zien homo's nog altijd niet als echte mannen. Bovendien worden krachttermen als janet of mietje te pas en te onpas gebruikt door supporters. Daarom is het goed dat het plan van de minister zo ver zal reiken." (YD)

Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A) heeft een campagne gelanceerd om homoseksualiteit in het voetbal bespreekbaar te maken. Samen met de voetbalbond en de Jupiler Pro League heeft hij het actieplan Holebi of hetero, maak er geen spel van! voorgesteld aan het publiek.In het Belgische profvoetbal speelt vandaag geen enkele openlijke homoseksueel. Met zijn communicatiecampagne wil minister Smet het taboe rond homoseksualiteit in het voetbal doorbreken. Het actieplan moet zorgen voor sensibilisering en genuanceerde beeldvorming."Voetbal is de sport voor jong en oud, ongeacht afkomst, huidskleur, godsdienst of seksuele voorkeur", aldus Smet. "We hebben vandaag zowel de spelers, de clubs, de scheidsrechters als de supporters mee aan boord om concreet werk te maken van de verdere maatschappelijke aanvaarding van homoseksualiteit. Een duidelijk signaal van openheid en tolerantie."Het initiatief wordt gesteund door partners uit de sportwereld en organisaties voor gelijkheid van kansen. Boegbeeld van de campagne is de Amerikaanse middenvelder Robbie Rogers, die de aftrap zal geven in de wedstrijd AA Gent-Anderlecht. In februari kwam de 26-jarige Rogers uit de kast na de stopzetting van zijn contract bij de Britse club Leeds United."Voor voetballers als Rogers is het niet evident om uit te komen voor hun geaardheid", vindt Stefan Van Loock van de voetbalbond. "Toch zijn er merkbaar positieve evoluties. Zo heeft Carl Hoefkens onlangs zijn nek nog uitgestoken voor de homo's in het Belgische voetbal."De communicatiecampagne wordt vooral gevoerd op sociale media als Facebook en Twitter. Daarnaast wordt er ook een webpagina gecreëerd met informatie over het actieplan. Er zullen ook concrete initiatieven komen om telkens verschillende doelgroepen aan te spreken. Zo wordt de huidige trainersopleiding aangevuld met lesmateriaal over homoseksualiteit."Voetbal wordt beschouwd als een echte mannensport", zegt Michiel Vanackere van de holebiorganisatie Wel Jong, Niet Hetero. "En veel mensen zien homo's nog altijd niet als echte mannen. Bovendien worden krachttermen als janet of mietje te pas en te onpas gebruikt door supporters. Daarom is het goed dat het plan van de minister zo ver zal reiken." (YD)