VBO: “Noodkreet De Graeve ernstig nemen”

© Belga

Bij het VBO begrijpt men de uitlatingen van Bekaert-CEO Bert De Graeve. De vakbonden zijn ongerust en vragen een onderhoud.

Naar aanleiding van zijn uitspraken in Knack eist ABVV-Metaal een onderhoud met opman Bert De Graeve van staaldraadfabrikant Bekaert.

In een interview met Knack sluit de topman niet uit dat Bekaert ooit vertrekt uit België, omdat industriële productie op grote schaal volgens hem niet meer leefbaar is in ons land.

De metaalvakbond is niet mals voor de Bekaert-baas. “Lichtzinnig”, getuigend van een “criminele onverantwoordelijkheid” of “schofferend” zijn enkele termen waarmee ABVV de uitspraken van Bekaert omschrijft. Met dergelijke uitspraken geeft De Graeve aan potentiële investeerders de boodschap om Vlaanderen te vergeten, waarschuwt de vakbond.

In de vestigingen van het bedrijf in Aalter en Zwevegem reageert het personeel ongerust, vertelt Georges De Batselier, ondervoorzitter van ABVV-Metaal. “In het verleden kenden we al sluitingen en herstructureringen. Er is daarom een zekere ongerustheid bij het personeel. Het werkt alvast niet motiverend om te moeten horen dat het niet meer de moeite loont te investeren in onze industrie.”

Noodkreet
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) heeft dan weer begrip voor de uitlatingen van De Graeve. “Dit is opnieuw een noodkreet die we au serieux moeten nemen”, stelt Thomaes. “Wij als VBO verwelkomen dat ondernemers hun stem laten horen.”

De vakbond deelt wel de bezorgdheid van De Graeve over de stiefmoederlijke behandeling van de industrie in Vlaanderen. Er wordt te weinig gedaan voor de industrie, vindt De Graeve.

Ook Agoria, de federatie van technologische bedrijven, is die mening toegedaan. “We creëren niet de condities om bedrijven als Bekaert hier te houden”, aldus Agoria. “Dit in tegenstelling tot Duitsland, waar men wel meer begaan is met de industrie”. Volgens Agoria heeft Bekaert niet de intentie ons land te verlaten, maar wou De Graeve een signaal geven. “En als zij een signaal uitsturen, is het de bedoeling dat er naar wordt geluisterd”.

Industrie moet het te vaak afleggen tegen het Nimby-fenomeen (not in my back yard – de tegenkanting van omwonenden tegen nieuwe projecten in hun nabije omgeving, nvdr), vindt men bij het VBO. “Politici kijken heel gemakkelijk naar de electorale opbrengst van een beslissing. Ze kiezen vaak voor een industrie-onvriendelijke oplossing, terwijl ze beter op langere termijn zouden kijken en kiezen voor de welvaart die industrie meebrengt”, aldus het VBO. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content