Ikea heeft meer dan 17.000 porties kant-en-klare lasagne met elandvlees uit de rekken gehaald. Volgens een woordvoerster van de meubelgigant in Duitsland troffen de Belgische autoriteiten sporen van varkensvlees aan.Bij de FOD Economie geeft men geen commentaar. Ikea moest dit jaar al verschillende keren voedingswaren uit de rekken halen.

Paardenvleestrauma

De lasagne werd klaargemaakt door het Zweedse bedrijf Dafgård. Het zou gaan om heel kleine hoeveelheden, "nauwelijks meer dan 1 procent". Hoeveel lasagnes met varkensvlees al over de toonbank gingen, kan Ikea niet zeggen.

Eerder dit jaar moest Ikea al gehaktballetjes en amandeltaart uit de rekken halen. In de "köttbullar" was paardenvlees aangetroffen, terwijl op het gebak sporen van darmbacteriën gevonden waren.

Ikea Nederland verontschuldigt zich voor het feit dat er mogelijk varkensvlees heeft gezeten in elandlasagne die als diepvriesmaaltijd in de Ikea-winkels ligt. Een woordvoerder zegt te begrijpen dat het eten van varkensvlees voor religieuze groeperingen als joden en moslims niet acceptabel is.

Geen fraude

Ikea België liet alvast weten dat er geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid. "Op 22 maart werd Ikea België door de FOD Economie op de hoogte gebracht dat ze een vermoeden hadden dat er in één lot elandlasagne sporen van varkensvlees aangetroffen waren. We hebben onmiddellijk een salesstop afgekondigd. Pas gisterennamiddag hebben we de bevestiging van de concentratiewaarden gekregen. Die bleken 1,4 procent te bedragen", aldus Steven De Smet van Ikea België. Verdere tests hebben uitgewezen dat effectief maar één lot gecontamineerd was, maar uit voorzorg werd een verkoopstop op alle loten afgekondigd.

Hij wijst erop dat het gaat om een geval van contaminatie en dus niet van fraude. In de fabriek werd mogelijk eerst een voedingsproduct verwerkt waar varkensvlees inzat, en sporen daarvan zijn ook in de elandlasagne terechtgekomen. De Smet benadrukt dat er op geen enkel ogenblik een gevaar voor de volksgezondheid geweest is. (Belga/EA)

Ikea heeft meer dan 17.000 porties kant-en-klare lasagne met elandvlees uit de rekken gehaald. Volgens een woordvoerster van de meubelgigant in Duitsland troffen de Belgische autoriteiten sporen van varkensvlees aan.Bij de FOD Economie geeft men geen commentaar. Ikea moest dit jaar al verschillende keren voedingswaren uit de rekken halen. Paardenvleestrauma De lasagne werd klaargemaakt door het Zweedse bedrijf Dafgård. Het zou gaan om heel kleine hoeveelheden, "nauwelijks meer dan 1 procent". Hoeveel lasagnes met varkensvlees al over de toonbank gingen, kan Ikea niet zeggen. Eerder dit jaar moest Ikea al gehaktballetjes en amandeltaart uit de rekken halen. In de "köttbullar" was paardenvlees aangetroffen, terwijl op het gebak sporen van darmbacteriën gevonden waren. Ikea Nederland verontschuldigt zich voor het feit dat er mogelijk varkensvlees heeft gezeten in elandlasagne die als diepvriesmaaltijd in de Ikea-winkels ligt. Een woordvoerder zegt te begrijpen dat het eten van varkensvlees voor religieuze groeperingen als joden en moslims niet acceptabel is. Geen fraude Ikea België liet alvast weten dat er geen enkel gevaar is voor de volksgezondheid. "Op 22 maart werd Ikea België door de FOD Economie op de hoogte gebracht dat ze een vermoeden hadden dat er in één lot elandlasagne sporen van varkensvlees aangetroffen waren. We hebben onmiddellijk een salesstop afgekondigd. Pas gisterennamiddag hebben we de bevestiging van de concentratiewaarden gekregen. Die bleken 1,4 procent te bedragen", aldus Steven De Smet van Ikea België. Verdere tests hebben uitgewezen dat effectief maar één lot gecontamineerd was, maar uit voorzorg werd een verkoopstop op alle loten afgekondigd. Hij wijst erop dat het gaat om een geval van contaminatie en dus niet van fraude. In de fabriek werd mogelijk eerst een voedingsproduct verwerkt waar varkensvlees inzat, en sporen daarvan zijn ook in de elandlasagne terechtgekomen. De Smet benadrukt dat er op geen enkel ogenblik een gevaar voor de volksgezondheid geweest is. (Belga/EA)