Een voormalige bewoner van "Huize Godtschalck" in Loker, een deelgemeente van Heuvelland, diende bij het Brusselse gerecht een klacht in tegen voormalig bisschop Roger Vangheluwe. Dat tehuis was jarenlang een instelling van de Zusters van het Geloof, die er zich bekommerden om weeskinderen.

Bij berichtgeving in de pers "wordt de indruk gewekt dat enkele zusters, die toen de leiding hadden of opvoedster waren, weet hadden van die feiten, maar niets ondernamen", zo klagen de Zusters van het Geloof uit Tielt via hun advocaat Jan Leysen aan.

Zusters betreuren en ontkennen 'verdachtmakingen'

Ze betreuren en ontkennen "die ongegronde verdachtmakingen ten zeerste", klinkt het in een statement. Ook lekenopvoeders, die in die periode in Huize Godtschalck aanwezig waren, bevestigen de onwaarheid van de beschuldiging.

'Geen sprake van opsluiting'

De Zusters erkennen wel dat de toenmalige bisschop regelmatig op bezoek kwam in het tehuis en aan zee, waar de bewoners van Huize Godtschalck op kamp of uitstap waren. "Nooit echter werd een kind met een volwassene - tenzij zijn begeleider - alleen gelaten. De feiten van het misbruik tijdens de zogenaamde 'biechtafname' kunnen niet gepleegd zijn", maken de Zusters zich sterk.

"Evenmin is het zo dat kinderen werden opgesloten. Kamerarrest of strafstudie is een sanctie die uitzonderlijk werd toegepast, maar van opsluiting is zeker geen sprake", klinkt het.

De Zusters werden nog niet ondervraagd, maar zijn "uiteraard" ter beschikking van het gerecht en zullen hun volle medewerking verlenen. (Belga/INM)

Een voormalige bewoner van "Huize Godtschalck" in Loker, een deelgemeente van Heuvelland, diende bij het Brusselse gerecht een klacht in tegen voormalig bisschop Roger Vangheluwe. Dat tehuis was jarenlang een instelling van de Zusters van het Geloof, die er zich bekommerden om weeskinderen. Bij berichtgeving in de pers "wordt de indruk gewekt dat enkele zusters, die toen de leiding hadden of opvoedster waren, weet hadden van die feiten, maar niets ondernamen", zo klagen de Zusters van het Geloof uit Tielt via hun advocaat Jan Leysen aan. Zusters betreuren en ontkennen 'verdachtmakingen' Ze betreuren en ontkennen "die ongegronde verdachtmakingen ten zeerste", klinkt het in een statement. Ook lekenopvoeders, die in die periode in Huize Godtschalck aanwezig waren, bevestigen de onwaarheid van de beschuldiging. 'Geen sprake van opsluiting' De Zusters erkennen wel dat de toenmalige bisschop regelmatig op bezoek kwam in het tehuis en aan zee, waar de bewoners van Huize Godtschalck op kamp of uitstap waren. "Nooit echter werd een kind met een volwassene - tenzij zijn begeleider - alleen gelaten. De feiten van het misbruik tijdens de zogenaamde 'biechtafname' kunnen niet gepleegd zijn", maken de Zusters zich sterk. "Evenmin is het zo dat kinderen werden opgesloten. Kamerarrest of strafstudie is een sanctie die uitzonderlijk werd toegepast, maar van opsluiting is zeker geen sprake", klinkt het. De Zusters werden nog niet ondervraagd, maar zijn "uiteraard" ter beschikking van het gerecht en zullen hun volle medewerking verlenen. (Belga/INM)