Vangheluwe: Nieuwe feiten mogelijk niet (kerkelijk) verjaard

De feiten die voormalig bisschop Roger Vangheluwe volgens een nieuwe klacht pleegde zijn wellicht nog niet verjaard volgens het kerkelijk recht

De feiten die voormalig bisschop Roger Vangheluwe volgens een nieuwe klacht pleegde zijn wellicht nog niet verjaard volgens het kerkelijk recht. Dat zegt kerkjurist Rik Torfs aan Belga. De advocaat van het nieuwe slachtoffer, Walter Van Steenbrugge, liet in Terzake op Canvas verstaan dat de feiten mogelijk ook juridisch nog niet verjaard zijn.

Het parket bevestigde dat er een nieuwe klacht is ingediend tegen Vangheluwe, door een voormalige bewoner van een tehuis in Heuvelland. Advocaat Walter Van Steenbrugge stelde in Terzake dat het nog te vroeg is om te weten of de feiten al dan niet verjaard zijn. “Daarover kan enkel uitspraak worden gedaan als we precies weten in welke tijdspanne het misbruik heeft plaatsgevonden. De verjaringstermijn gaat pas in nadat het slachtoffer meerderjarig is geworden.”

Deze zaak kan er volgens de advocaat bovendien voor zorgen dat ook voorgaande feiten strafbaar worden. Juridisch is dat mogelijk als de periode tussen verschillende misdrijven de verjaringstermijn niet overtreft.

‘Feiten mogelijk strafbaar volgens kerkelijk recht’

Rik Torfs laat optekenen dat de nieuwe feiten wellicht niet verjaard zijn volgens het kerkelijk recht. “Sinds 2010 is die termijn immers opgetrokken tot 20 jaar na de meerderjarigheid van het slachtoffer”, zegt hij. “Er wordt gezegd dat het nieuwe slachtoffer vooraan de dertig is, dus dat zou betekenen dat deze feiten strafbaar zijn volgens het kerkelijk recht.”

‘Initiatief ligt bij Paus’

Daarvoor is wel een onderzoek nodig van het Vaticaan, dat los staat van het gerechtelijk onderzoek dat in België wordt gevoerd. Het initiatief moet in dit geval van de Paus uit gaan. “De hoogste straf die Vangheluwe kan krijgen volgens het kerkelijk recht is het terugbrengen tot de lekenstaat”, aldus Torfs. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content